Unga om mediers trovärdighet

Published 2017-05-28 14:45
Erik Dahlberg, 18 och Teo Maler, 17 är båda noggranna med att följa med i nyhetsflödet, det är viktigt att ha koll tycker de. – Vår generation vill ha nyheter snabbare och så effektivt som möjligt. Jag läser på t-banan och då har jag inte jättemycket tid, men vill ändå få så mycket info som möjligt. Jag är mest ute efter fakta när jag läser nyheter, inte att ha roligt. Jag föredrar att läsa text, jag har tröttnat lite på filmklipp. Jag tycker mycket om papperstidningen faktiskt, det känns mer trovärdigt på något sätt, säger Erik Dahlberg. Teo Maler håller med. — Jag tror inte på VR-nyheter. Det känns inte så effektivt, säger han.

Svenska medier fick inga toppbetyg när 80 studenter fick svara på frågor om deras trovärdighet och objektivitet. 

 

När 80 studenter fick svara på frågan om officiella medier (med officiella menas medier som har en ansvarig utgivare och som är knutna till det pressetiska systemet) är trovärdiga, där siffran 0 var "inte alls" och 5 var "ja, absolut", blev resultatet 3,1. När frågan istället var "Är officiella medier objektiva", blev resultatet lägre, bara 2,3 på skalan där 5 var "ja, absolut".

 

Undersökningen är gjord av forskaren Torbjörn Svensson, som intresserar sig för hur nyhetsförmedling kan göras mer engagerande för unga. Undersökningen gjordes på studenter på dataspelsutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde, och kan alltså inte ses som representativ för svenska ungdomar i stort.  

Omkring 80 studenter på dataspelsutvecklingsprogrammet vid Högskolan i Skövde svarade på frågan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Resultaten är ganska intressanta, inte minst skillnaden på trovärdighet och objektivitet där flera av deltagarna skrev att saker rapporterades på ett faktamässigt korrekt sätt, men för det mesta med en bias eller förförståelse utifrån medieutgivarens politiska färg, säger Torbjörn Svensson. 

 

När han gjorde samma undersökning förra året, 2016, hamnade objektiviteten på 2,5 av 5. Även då tyckte deltagarna att nyheter är en viktig byggsten för en fungerande demokrati, med 4,5 på dem femgradiga skalan. 

 

Är det ett problem att medierna inte upplevdes som helt objektiva?

 

– Det är ju till viss del ett sundhetstecken kan man tycka, att de funderar runt vinklingar och på vilka grunder något är publicerat och hur man tolkar det som hänt. 
 

Att nyhetsförmedling är en viktig byggsten i demokratin rådde det inte någon stor tvekan om. På frågan om studenterna höll med i det påståendet blev svaret 4,5 på en femgradig skala. 
 

Studenterna fick också sia om hur nyhetsförmedlingen kommer att se ut om fem år. 39 procent trodde då att vi kommer att ta del av ännu mer nyheter via sociala medier. Var femte, eller 21 procent, trodde på mer redaktionell reklam, alltså texter som ser ut som nyheter men som egentligen är reklam och nästan lika många, 19 procent, trodde att vi kommer att kunna interagera mer ni nyhetsförmedlingen, till exempel genom att rösta eller debattera. 

 

LÄS MER: Fler européer tror på journalistiken

80 studenter på Spelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde har svarat på frågan.

 

80 studenter på Spelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde har svarat på frågan.

FRÅGA: Hur vill du ha dina nyheter i framtiden?

page Slideshow: 
  • Melonie Överström, 18. – Det skulle vara schyst att allt var på ett ställe. En sida där man går in och får koll. Jag föredrar att läsa, artiklar och grejer jag är inte så jätteförtjust i videos. Så man slipper vara så källkritisk. Det är svårt att bedöma nu för tiden vad som är sant. Joakim Berggren Ankartjärn, 18. – Det skulle vara en sajt som man kan lita på så att det inte är en massa propaganda, att det är neutralt eller riktat åt nåt håll. Det skulle vara bra med ett ställe där man kan få hela bilden.
  • Mathilda Germundsson, 17. – Jag hoppas att rubrikerna håller mer vad de lovar och inte är så överdrivna. Jag skulle vilja ha appar där man kan gå in och få koll på vad som hänt, men där man kan slippa allt annat som stör.
  • Matilda Vestman, 16 år. – Jag gillar faktiskt papperstidningar. Det kan vara mysigt att sitta och läsa och ta en paus från det digitala. Annars vore det bra att kunna få artiklar upplästa, om man vill göra något annat medan man lyssnar. Jag tror att det kan få fler motiverade att ta del av nyheter, om det går att göra på olika sätt.
Tags: 
Photo by Alina Bordunova
17 Feb
Pupil
Manna floral design
17 Feb
Pupil
Jana Van Oostveldt
17 Feb
Pupil
Apaimages
31 Jan
Pupil
Arcturus Classics
23 Jan
Pupil
amazon.com
23 Jan
Pupil
https://www.pinterest.com/pin/734579389253066696/
23 Jan
Pupil
Photo: Touchstone Pictures/Alamy
23 Jan
Pupil
pinterest
23 Jan
Pupil
23 Jan
Pupil
Image: Zahra Nawrozi.
18 Dec
Pupil
Sarah
22 Oct
Pupil
Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
Personal source
22 Oct
Pupil
Photographer; George Todirașcu
22 Oct
Pupil
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Anastasia Teodorescu
17 Sep
Pupil
17 Sep
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
Vasily-koloda
27 Feb
Pupil
Jag har tagit foton själv, men kortet är från Barnkonversationen.
27 Feb
Pupil
globalamalen.se/globala-malen-och-manskliga-rattigheter/
27 Feb
Pupil
Pixaby
27 Feb
Pupil
Clker-Free-Vector-Images
27 Feb
Pupil
.
27 Feb
Pupil
https://publiceringsverktyg.mobilestories.se/grundskolefotboll-mot-rasismer/
27 Feb
Pupil
"Resistance is a Ground Game: Grab Your Tools" by outtacontext is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.
27 Feb
Pupil