Nu måste vi lyfta debatten i skolan

Published 2016-11-11 15:15

USA har alltså fått en mobbare som yttersta makthavare i Vita Huset. Presidenten i världens mäktigaste land, som ska vara ryggraden i den västerländska demokratin spottar på demokratin, hånar människor med annan bakgrund än han själv,  gör narr av funktionsnedsatta – och bryter därmed mot i stort sett varje punkt i den svenska skolans värdegrund. 

 

Samtidigt vittnar lärare runt om i USA om ett hårdnande klimat på amerikanska skolgårdar – om hur elever  ”trumpar varandra”, det vill säga tar flickor i skrevet, ropar ”build the wall” till elever med mexikanskt ursprung och härmar funktionsnedsatta, precis som Trump gjort under ett framträdande i  https://orbit.mobilestories.se/?open=http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23888038.ab. 

 

”Som lärare är jag van att handskas med mobbning men det är väldigt svårt att förklara för barnen varför de inte ska göra som en vuxen som kandiderar till president gör”, säger en mellanstadielärare från Ohio.

 

När jag går igenom min sons skolkorridorer hör hans namn hela tiden. Likaså när jag besöker gymnasieskolor och högstadieskolor i mitt arbete. Alla pratar om Trump. Det amerikanska presidentvalet finns i varje svensk unges medvetande. Jag hoppas nu att skolan inte missar att plocka upp bollen. Jag hoppas verkligen att alla elever från förskola till gymnasium får chans att diskutera och lufta sina funderingar kring amerikanska valet tillsammans med sina pedagoger.  Inget barn ska tro att det är normalt att mobbas –  bara för att USAs nästa president gör ju det. 

 

Trumps seger är ju ett utmärkt tillfälle att koppla undervisningen till verkligheten och lyfta viktiga värderingsfrågor i klassrummen. Vi kan inte ignorera detta och fortsätta som inget hänt. Den rektor sin inte ser till att frågor om allas lika värde, om kvinnors rättigheter, om mänskliga rättigheter genomsyrar varje dag i skolan inom överskådlig tid begår ett tjänstefel. Det finns inget viktigare att lära ut till eleverna just nu än detta. Och det finns inget som är så viktigt för hela samhället och hur vi vill att det ska utvecklas i framtiden än just detta. Skolan är den sista arenan där vi faktiskt kan nå ALLA grupper i samhället. Det är i skolan vi fortfarande har möjlighet att påverka framtiden – eftersom de som finns där ÄR framtiden. 

 

Keri Facer, forskare i lärandets framtid vid Bristol Universitet har skrivit en epokgörande bok som heter Learning Futures, där hon beskriver skolan som ett nav, en motor i samhället. Hennes vision att skolan inte längre ska vara en plats där barn och unga förbereds för en framtid som redan är förutbestämd utan där man tillsammans bygger en framtid så som man vill att den ska se ut. Vi måste tro att vi kan påverka den. Då  kan Trumps seger bli början på en stegvis och målmedveten kamp för att styra om skutan. OECD har nyligen föreslagit Global Competence som ett nytt moment i Pisa-testen. Det är ett tecken på att de rektorer som sätter mänskliga rättigheter i centrum, är helt rätt ute och kan bidra till en högre rankning för Sverige i Pisa-resultaten nästa år. 

 

Åter till Keri Facer: På frågan om vad som är den enskilt viktigaste kompetensen för att möta framtidens samhällsutmaningar kommer svaret utan en sekunds tvekan:  Förmågan att älska. Att älska andra människor, att älska världen och älska sig själv. Och att känna en tillhörighet. Gör man inte det så kan man inte lära sig något annat heller.

Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
Personal source
22 Oct
Pupil
Photographer; George Todirașcu
22 Oct
Pupil
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Sarah
22 Oct
Pupil
Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Anastasia Teodorescu
17 Sep
Pupil
17 Sep
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil