En resa fylld av hopp och rädsla - En berättelse om att kämpa för att stanna i Sverige

Published 2024-11-06 18:30
Muzgan och Jakob gör en podd om Muzgans situation. BILD: Johan Sköld.

Solen lyser genom fönstret, men i klassrummet känns luften tung. Vår klasskamrat från Afghanistan delar sin berättelse, en resa fylld av rädsla och hopp. Hon har lämnat allt bakom sig för att skapa en framtid här i Sverige, men nu riskerar hon att tvingas lämna igen. Medan hon berättar om allt hon gått igenom blir det tydligt – viljan att stanna här och bygga ett tryggt liv är stark.

 

Det är en solig oktoberförmiddag när vi sitter i klassrummet. Luften är stilla, och solen värmer genom fönstret, men inne i rummet är känslorna tunga. Vi är ungefär halvvägs in i intervjun när min klasskamrat Muzgan börjar berätta om sin resa till Sverige – en resa fylld av rädsla, förlust och en stark längtan efter trygghet.

Min klasskamrat kommer från Afghanistan och riskerar att utvisas efter flera år i Sverige. När vi frågar hur det känns att leva med osäkerheten, tystnar hon och börjar berätta sin historia.

Resan började i Afghanistan, där krig och osäkerhet tvingade familjen att fly sitt hem. Muzgan bodde där med sin styvmamma och två bröder. Hennes äldsta bror och hennes pappa hade tidigare flytt till Sverige och fått uppehållstillstånd. Hennes äldsta bror jobbade ihop pengar så att resten av familjen kunde fly till Europa. “Vi åkte bil från Afghanistan, och sedan gick vi över bergen till Turkiet,” säger hon. Det var en farlig resa – kallt, mörkt och fyllt av rädsla. Efter en månad i Turkiet reste de vidare till Grekland i en gummibåt tillsammans med 50-60 andra människor. “Vi fick bara ta med oss en liten väska med kläder,” förklarar hon. Trots farorna kom alla fram. De stannade i Grekland i två år innan de fick asyl.

Men mitt i kampen för att överleva kom en till hemsk händelse. Strax efter att de fått asyl i Grekland dog min klasskamrats mamma. “Hon fick ont i huvudet och dog av en hjärnblödning,” berättar hon och pausar. Hon börjar gråta. Pappan reste till Grekland för att hämta dem till Sverige, och brodern hade arbetat ihop pengar till biljetterna.

Livet i Sverige gav en ny känsla av hopp, men nu hotas deras framtid igen. Migrationsverket har sagt att de inte får stanna, och att inte veta är jättejobbigt för dem. “Jag mår jättedåligt. Jag är rädd och tänker hela tiden på vad som ska hända,” säger hon.

Trots osäkerheten är det tydligt att min klasskamrat älskar Sverige och vill stanna här. “Jag vill bli receptarie, och jag tycker om att gå i skolan,” säger hon med en glimt av hopp. Att börja om i Grekland skulle vara svårt – språket är obekant, och de har redan börjat bygga ett liv här. Muzgan tycker om att cykla, laga mat och lyssna på musik, och har drömmar om att en dag ta körkort och arbeta i Sverige.

Vi har startat en namninsamling för att hjälpa Muzgan. BILD: Jenny Dahlström.

Samtalet avslutas när min klasskamrat börjar gråta och går ut ur klassrummet. Även om solen lyser utanför, är framtiden för den här familjen fortfarande oklar.

Här kan ni lyssna på när vår klasskamrat Jakob intervjuar Muzgan:

 

page Slideshow: 
  • Artikel i NWT den 25 oktober.
  • Efter mötet med IM-eleverna och Muzgan skrev kommunalråden i Forshaga ett öppet brev till Regeringen och migrationsministern. BILD: Johan Sköld.
  • Artikel i NWT 20 september 2024 BILD: NWT.
  • Muzgan har haft en mycket svår resa under sin uppväxt. BILD; Johan Sköld.
References: (1) Muzgan Batoori, (2) NWT
Writers
Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
Personal source
22 Oct
Pupil
Photographer; George Todirașcu
22 Oct
Pupil
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Sarah
22 Oct
Pupil
Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Anastasia Teodorescu
17 Sep
Pupil
17 Sep
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil