Djurförsök

Published 2018-05-29 08:00

Djurförsök, något som vi behöver? Vad har djuren gjort för att förtjäna detta? Låt inte djuren lida på grund av människan. I detta samhälle borde inte de oskyldiga djuren leva ett sådant fruktansvärt liv där det är fortfarande mer än 80% av världens länder som tillåter användandet av djurförsök!  

 

Varje år tillmötesgår miljontals djur en plågsam och brutal död, som ett resultat av människans forskning inom medicin- och skönhetsprodukter. Jag tycker att det är moraliskt fel att producera experiment på djur när det finns alternativa testmetoder som skulle ge lika eller bättre giltiga resultat. Djuren är individer som oss människor och på grund av exprimenter som orsakar smärta hos de berörda djuren tvingas de till ett dåligt liv. De får ingen möjlighet att leva som de skulle ha gjort om de hade varit fria ute i naturen. Enligt de lagar man har idag finns det inget som stoppar detta. Det är inte rätt att utnyttja djurens svaghet och därför borde testandet på kemiskaprodukter och skönhetsprodukter göras så humana som möjligt. Djurarter som kaniner, möss, råttor och schimpanser (apor testas endast i Kina) hör till kategorin inom djur testandet. I själva verket hör kaniner hemma ute på de gröna ängarna där de kan skutta, aporna hör hemma ute i jungeln där de är fria att klättra och råttorn hör egentligen hemma ute i vildmarken. Man borde behandla alla varelser som vi människor delar denna jord med lite respekt. Inom testandet är ibland kemikalierna så koncentrerade att de fräter igenom huden eller så får djuren frätskador på ögongloben och hornhinnan. Man tillåter alltså att kaniner förvaras i små burar där de inte kan sträcka ut sig ordentligt eller att råttor hålls i plastlådor som är så låga att de inte ens kan stå på bakbenen och varken klättra, springa eller bygga bon o.s.v. I djurförsöken utsätts djuren även för t.ex. tobaksrök, plastartiklar, energidrycker och alkohol. Och jag tycker detta är oacceptabelt och etiskt fel.

Djurförsök används i många olika forskningsområden, undervisningssyften, läkemedel och i kosmetik där det anses vara för riskabelt för att prova på människor. Försöken kan innebära stora skador, risker eller lidande om det testades på människor men dessa djur känner också smärta. Det vill säga att det är inte så många som är medvetna om hur många djur faktiskt dödas eller plågas. Vill man lägga fingret på just en summa kan det vara svårt eftersom pålitlig statistik saknas över hela världen, men gissningar hamnar mellan 50 miljoner och upp till över 100 miljoner djur per år över hela världen. Beroende på hur man definierar djurförsök kan det vara svårt att jämföra djurförsöksstatistiken mellan alla världens länder eftersom definitionerna skiljer. Inom EU används ca 12 miljoner djur per år inom försöken och i Sverige varierar det mellan 576 000-990 000 per år i genomsnitt under åren 2011-2015. 2013 införde EU ett förbud mot försäljning av djurtestade kosmetiker och hygienprodukter, men undantag kan ändå förekomma även om man utför djurtester. Flera länder följde efter och införde egna förbud som i t.ex. USA och Ryssland där djurtestförbudet övervägs, men i Kina har man bara minskat djurtestkraven för inhemska anledningar. Just denna utveckling innebär ökning av intresset för att utveckla och utvärdera nya djurfria metoder av kemikalier utan djurförsök. Antalet djur i försök är på väg att minska om man räknar bort fiskarna i experimenten.

Bild tagen från: https://www.flickr.com/photos/90500915@N05/8224204466

Djurförsök är över hela världen ett ämne man debatterar mycket om, om det är rätt eller fel. Men man kan inte förneka att genom historien har djurförsök haft stor betydelse i forskning om behandlingar mot sjukdomar, forskning om skönhetsprodukter och man har även gjort många mediciniska framsteg som man aldrig skulle ha kunnat göra annars vid den tiden. Idag används djurförsök ofta till att utveckla nya läkemedel och för att testa säkerheten hos produkter men man måste var medveten om att det finns skillnader mellan människor och djur, och att tolkningen av samma testresultat från djurstudier kommer variera. Detta leder till att forskarna blir oense om hur relevanta resultaten faktiskt är för att bedöma riskerna för människor. Resultaten kan inte överföras till människoarten rakt av. De anatomiska, metaboliska, biologiska och cellulära skillnaderna mellan djur och människor gör djur dåliga modeller. Även om vissa djur har likadana gener som människan (schimpansen som delar 99% samma DNA som människan eller råttan som delar 98% samma DNA med människan) så är det ändå självklart att produkter inte fungerar eller regerar på samma sätt i en råtta som i en människa. Man borde istället satsa på att utveckla moderna metoder som är mer anpassade för att studera vad som händer i människokroppen snarare än i en gnagare. Djurförsök är dessutom dyrare än alternativa metoder att genomföra och tidkrävande. 94% av droger som passerar djurförsök misslyckas i kliniska prövningar.

Idag håller man på att utveckla nya djurfria metoder såsom att man odlar upp miniatyr-modeller av olika organ (celler, vävnader, stamceller) och koppla ihop dem för att skapa en cellmodell av t.ex. människokroppen med ny modern teknik. Dessa avancerade cellmodeller används för att analysera hur läkemedel tas upp i celler och hur de interagerar med kroppen och med andra läkemedel. På detta vis utgör nya modellsystem nya vägar att hitta sätt att bota sjukdomar. Man slipper ta hänsyn till artskillnaderna i forskningen mellan djurarten och människoarten om man forskar med mänskligt material från odlingen från patienter eller frivilliga försökspersoner. Genom att ersätta djurförsök med moderna cell- och datorbaserade metoder tror jag forskningen kommer att ske snabbare, bli mer kostnadseffektivt och etniska, vetenskapliga och ekonomiska vinster kommer att ske i framtiden. 

Forska Utan Djurförsök har varit en av finansiärerna bakom ett nytt cellbaserat allergitest som utvecklades på Lunds universitet, GARD. GARD kommer till skillnad från djurtestmetoderna kunna testa risken för allergiska reaktioner vid inandning av kemikalier med ny teknik. 

Det enda svenska labb som utsetts vara med i det relativt nystartade europeiska nätverket ”EU-Netval” av laboratorier för validering av djurfria testmetoder. Där man försöker ta fram metoder för att minska, förfina och ersätta djurförsök. Labratoriumet heter Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, som befinner sig i Borås.  

Detta visar att det finns organisationer och människor som jobbar och kämpar hårt för en bättre framtid med mer utvecklade metoder även om jag bara nämnde Sverige. Bara för att det finns djurförsök betyder det inte att man inte ska utmana den vetenskapliga forskningen för framtiden. En stor del av forskningen om cancer, aids och andra sjukdomar sker redan nu utan djurförsök och sker framförallt med cellmodeller, prover från patienter och med hjälp av datorteknik vilket jag tycker man borde fokusera mer på.  

 

References: (1) Forska utan djur., (2) Djurförsök.info, (3) Djurensrätt.se, (4) Procon.org, (5) www.svt.se, (6) www.aftonbladet.se, (7) Djurallianse.se
Writers
Audio
Photo
Research
Video
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
Moja Ladvelin
02 May
Pupil
Foto av Siri Norrgård
02 May
Pupil