I en tid när Oscarsakademin inte kan hitta en enda kvinnlig regissör, ifrågasätter människor vad som är en jämställd filmbransch. Göteborgs filmfestival kunde iallafall hitta lika många kvinnliga regissörer som manliga. Ni ska få möta en av dem idag, den 24-åriga Astrid Söderberg.
På Hagabion är entrén packad av människor. Folk kramas och ropar till varandra från olika delar av kön. Det är Göteborg film festivals första dag. På väggen sitter enorma affischer för storfilmer som Queen and slim och den nordiska produktionen Disco. Längst till höger på anslagstavlan hänger en lite mindre affisch för kortfilmen En film som kommer förändra världen.
Kortfilmen är gjord av göteborgaren Astrid Söderberg. Hon har regisserat, klippt, skrivit manus och skådespelar själv i filmen. Jag möter en Astrid som är lugn och svarar på frågorna om filmskapande med en viss eftertänksamhet och reflektion, efter en intensiv period av producering av film. Det är hennes andra egna kortfilm och precis som hennes första kortfilm har den premiär på filmfestivalen. Däremot består inte varje dag av att ha premiär för sina filmer och inte heller av att jobba på egna filmer.
På frame filmfestival 2019 vann Astrid för sin film Ta hand om en kille priserna Filmbryggans pris för bästa fiktion, Bästa film tungvikt och publikens pris tungvikt. Bild:Thea Fahlberg. Image: Thea Fahlberg.
Hennes dagar tillbringas på ett kontor, precis vid hamnen, där hon kan se båtarna som glider över älven från fönstret. I kulturhuset frilagret ligger tre trappor upp en stor lokal. Det finns kök, medialab, publishing, stora datorskärmar, växter och en mängd viktiga saker för kreativt skapande. På en klädstång hänger merch från Astrids senaste film. Och till höger ligger ett kontor i färger av ljusa toner med ett stort matsalsbord i mitten. Där inne håller föreningen Göthenburgo till. Där jobbar Astrid på dagarna med olika uppgifter. Men hon jobbar med film på något sätt varje dag.
För Astrid började hennes filmintresse redan som liten.
– Jag har alltid kollat på film, extremt mycket film. Som liten slet jag ut VHS:er. Och sen när jag blev äldre insåg jag att film faktiskt var ett intresse, att faktiskt inte alla gillar att kolla på film.
Hon hade utgått från att alla tyckte om film lika mycket som henne. Intresset tog en ny väg när hon sökte till en workshop för att skapa film på Göthenburgo under gymnasiet. Där fick Astrid lära sig oerhört mycket om filmskapande under ett halvår. Hon tyckte det var väldigt roligt. Efter det tänkte hon att hon kanske skulle söka filmutbildning på någon folkhögskola. Hon skrev flera brev; men skickade aldrig några. Efter en treårig period efter gymnasiet där Astrid provade andra saker, träffade hon sin handledare från workshopen av en slump på stan, som berättade att han hade ett jobb till henne på Göthenburgo. Hon började jobba där och på den vägen började hon också göra egen film. På Göteborg filmfestival 2019 hade hon premiär för sin första kortfilm, Ta hand om en kille. För den berättelsen jobbade Astrid mycket med den klassiska dramaturgin för att skapa historien och hade ett manus som de spelade in efter. År 2020s film skapades på ett annat vis.
Nu visas Astrids senaste kortfilm på vita duken, En film som kommer förändra världen. Astrids film ska vara först ut denna fredagskväll när sex filmer ska visas under temat Ready for change. Salongen är fullsatt och det är fri sittning. Folk vinkar mellan raderna för att visa för sina bekanta var de sitter. På femte raden klagar en man över att det inte finns popcorn. Efter att presentatören har välkomnat alla på engelska, byter hon till att introducera Astrids film på svenska, med en norsk dialekt. Astrid kommer upp på scen tillsammans med sin kollega och producent för filmen, Roozbeh Behtaji. De står på scen och lyser. Filmens handling håller de till stor del för sig själva. De möts med förväntansfulla applåder. Alla väntar med spänning. Belysningen släcks. Jingeln för festivalen spelas. Salongen tystnar.
Hur du hittar Astrids framtida projekt. Image: Thea Fahlberg.
Nästa gång hoppas hon kunna ha ett större team
Metoden för att skapa denna film var inte den dramaturgiska manus berättelsen.
– För mig iallafall är oftast mina idéer visuella. Det var också det som gjorde att jag visste att det var film som jag skulle hålla på med för att idéer kom aldrig ord eller i musik för mig. Det har alltid kommit i ett händelseförlopp eller något jag vill utforska.
Därför jobbade hon med kortfilmen genom att hon hade en idé och en struktur vad hon ville utforska. Sedan gick hon ut och filmade det, oftast med mycket improvisation i dialogen för att filmen skulle ha en dokumentär känsla. Sedan tittade hon på materialet, klippte och såg efterhand vad som fungerade och utefter det kom det hela tiden nya idéer och filmen kunde ta form. När man har en idé i sitt huvud kommer den aldrig helt kunna gå att översättas till verkligheten, anser Astrid. Det är väldigt intressant när grundidéen kan utvecklas till något helt annat. Processen att skapa är inte alltid enkel. Ett av de starkaste minnena från produktionen var i slutskedet när filmen skulle färdigställas. Astrid var helt uppe i att slutföra filmen, sprang på möten och satt uppe och klippte filmen på natten. För att efter två intensiva sista dagar utan sömn, efter ett år av klippande, lämna vidare filmen och sedan kunna kollapsa. Men viljan att skapa film är idag fortfarande väldigt stark, när hon med eftertanke förklarar sin relation till att skapa nytt material idag.
Utdrag ur rapporter. Image: Göteborgs filmfestival.
Till sitt nästa film vill Astrid jobba mer med ett team. Hon vill framförallt själv stå för regin och manus, för att sedan hitta personer som är riktigt bra på skådespeleri, ljudsättning, ljussättning klippning och foto. Viljan är att nästa film ska hålla högre kvalité produktionsmässigt. Däremot är det inte billigt att producera film. Speciellt eftersom man ska betala löner till alla som är med i produktionen och hyra inspelningslokal. Därför är hon och andra filmskapare beroende av att få finansiella bidrag för sina filmer. Än så länge är iallafall hennes filmer succéer. För när Astrids feministiska satirfilm spelas på hagabion skrattar publiken hjärtligt, igenkännande och applåderna efteråt ljuder högt.
Ready for change?
Under kortfilmvisningen Ready for Change finns det kvinnliga filmskapare bakom fyra av sex filmer. På hela festivalen i sig är det 50/50 vision som gäller. Det märks inte ute på affischerna som syns överallt på spårvagnshållplatser och affischpelare med reklam för festivalen. När man däremot kollar i festivalens katalog och hemsida är de tydliga med sitt mål, att lyfta fram en mer jämställd filmbransch där 50% av filmerna har en kvinnlig filmskapare bakom sig. Festivalen har försökt utöka jämställdheten i filmutbudet varje år.
– Under Göteborg Film Festival 2020 kommer vi visa 200 filmer av män. Vi kommer också visa 200 filmer av kvinnor. Vi tror att vi ser mest av världen på det sättet, anser festivalens VD Mirja Wester och festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett uttalande på festivalens hemsida.
Samtidigt blev Oscarsakademin kritiserad i år för att inte ha lyft fram kvinnliga presentationer i sina nomineringar för filmåret 2019. I kategorin bästa regissör var ingen kvinna nominerad och inom manus var det endast två kvinnor av tretton nomineringar.
Astrid, som en del av filmfestivalen, anser inte att man ska särskilja på manligt och kvinnligt filmskapande, det är en filmskapare oavsett kön.
– Men jag tycker 50/50 vision är ett jätteviktigt initiativ och jag tror personligen att det kommer visas bättre film. Med situationen kring oscarsgalan situationen känns det konstigt att akademin inte kunde hitta en enda kvinna, medan Göteborg filmfestival kunde hitta 200 stycken. Det handlar bara hur mycket man letar.
Hon trycker däremot på att det ser annorlunda ut i olika filmvärldar i hur viktigt jämställdhet är, det är skillnad på Hollywood och den värld hon befinner sig i. Hon känner sig att hon har en väldigt bra position och uppskattad roll som filmskapare på Göthenburgo. Där känner hon att hennes filmskapande blir prioriterat. Det enda hon uttrycker att hon har upplevt inom filmvärlden är att hon ibland har fått kommentarer om att det har gått lite för snabbt för henne. Det kan sticka i ögonen på vissa och de ifrågasätter henne om hon förtjänar sin framgång och om hon ens kan något om film. Det är något folk antagligen inte skulle tycka om hon var en man, tror hon.
All utrustning för att kunna skapa film finns på kontoret. Bild:Thea Fahlberg. Image: Thea Fahlberg.
All utrustning för att kunna skapa film finns på kontoret. Bild:Thea Fahlberg. Image: Thea Fahlberg.
All utrustning för att kunna skapa film finns på kontoret. Image: Thea Fahlberg.
Bild:Thea Fahlberg. Image: Thea Fahlberg.
Enligt forskning som USC Annenberg Inclusion Initiative gjort har de tagit fram att om en kvinna står för manus eller regi bakom har kvinnor en större chans att få en roll med repliker och kvinnor i filmen blir i mindre utsträckning sexualiserade. Skribenten Shannon Carlin har även skrivit i Bustle om hur fler kvinnliga manusförfattare skulle leda till att kvinnor även skulle få mer utrymme för leverera skämt i komedier.
– Som kvinna vet jag att kvinnor är mångdimensionella och är på 1000 olika sätt, säger Astrid när frågan om hur kvinnor porträtteras i film kommer upp.
– Jag tror att man lär sig bäst av att få skapa film
Efter att eftertexterna för En film som kommer förändra världen har rullat förbi är Astrid väldigt glad att fått dela med sig av filmen. Det är en känsla av stolthet och att ha gjort en film som hon själv tycker om väldigt mycket.Det är en tryggare känsla denna gång än förra årets festival när hon hade haft premiär för första filmen.
– Det tog lite tid att förstå att folk faktiskt uppskattar den typ av filmer jag gör. Nu känner jag mig säkrare på om jag tycker något är kul, kommer det faktiskt bli bra.
I dagens läge är inte Astrid aktiv i en process att skapa en film. Hon känner att senaste filmen ska få sjunka in lite mer innan nästa produktion påbörjas. Men redan nu har hon några fröer av idéer på vad hon skulle vilja skapa. För henne har det varit viktigt att få se olika produktioner och själv tänka över hur hon vill jobba. Inspiration kommer från folk i hennes närhet som håller på med film och sedan av andra filmer som hon själv tycker om väldigt mycket. Hon har även favoritpersoner och berättelser som inspirerar henne.
– Jag tror att man lär sig bäst av att få skapa film. Det är där jag har haft en himla att lyx att ha Roozbeh som mentor, som viktigt person, som hela tiden kan ge mig råd och ser hela tiden min utveckling. Vi pratar hela tiden om regi, hur man kan tänka och sen få testa det i praktiken.
Men kanske viktigast för Astrid är att hon har en nyfikenhet och skaparlust, som gör som hon lyckas få idéer som hon sedan uttrycker själv växer fram som blommor.
I biosalongen på Göteborgs filmfestival första dag har hon lyckats fånga allas tycke med sin film. Till och med när nästa regissör, Lisa Östberg, har introducerats och ska få prata om sin film, har inte hon heller släppt Astrids film än. Hon inleder med att säga.
– Jag gillade verkligen den filmen. Jag hade så kul,den förändrade världen lite.