Russian Cradle är en cirkusdisciplin som är relativt sällsynt om man jämför med till exempel handstående eller teeterboard. Men den syns lite här och där. Marinich Foundation, vinnarna av den stora cirkusfestivalen/tävlingen Cirque de Demain i Frankrike, uppträdde med Russian Cradle i en väldigt fin akt på festivalen detta år. Det behövs en massiv ställning som krävs om man ska kunna utöva denna häftiga disciplin. Man kan säga att den nyttjas till att "lägga ihop två cirkulära krafter för att göra större rörelser, saker som inte skulle vara möjliga utan strukturen” som Ole Skovgård Dampe säger i en intervju i mars. Vi ska ta en närmare titt på denna häftiga disciplin med hjälp av en exklusiv intervju med Ole själv, direkt från Dans- och Cirkushögskolans lokaler.
Det är cirka tre timmar till lunchtid då ytterdörren till DOCH:s lokaler öppnas för mig av Ole Skovgård Dampe, en elev på denna fantastiska högskola i centrala Stockholm. Det finns många olika discipliner på denna högskola, men Russian Cradle är det som gäller för Ole. I Russian Cradle behövs alltid två personer som utövar disciplinen: en bas, i detta fall Ole, och en flyer: Marie Binda, den andra halvan till denna fantastiska Russian Cradle duo. Det är de enda på skolan som har det som förstahandsdisciplin. Russian Cradle är en disciplin som bara kan utövas under speciella förutsättningar, i en lokal som är lämplig för det. Den massiva ställningen tar mycket plats och är komplicerat riggad. Det ska helst vara högt i tak i lokalen för att flyern ska ha gott med utrymme uppe i luften. Ställningen, eller strukturen som Ole benämner den, gör så att det blir möjligt att utöva tricks som inte är tillgängliga nere på platt mark, men som lätt blir till uppe i luften med hjälp av denna stora ställning. Denna disciplin blandas ofta ihop med Korean Cradle, vilken liknar Russian ganska mycket. Men det är inte en och samma disciplin. Strukturen som används i en Korean ser annorlunda ut, och basen hänger i upp och ner i knävecken, istället för att stå med fötterna på två plattformar med ett bälte runt midjan som gör att basen kan luta sig fram säkert medan flyern gungar fram och tillbaka i händerna på basen. Dock svingas flyern fram och tillbaka på samma sätt.
Efter att jag kommit in i värmen, ger Ole mig ett formulär som alla besökande måste fylla i. Jag får också ett kort på vilket det tydligt står “VISITOR”. Nu kan jag äntligen komma in i den stora träningssalen. Ole och Marie börjar alltid morgnarna med par-akrobatik berättar Ole senare, särskilt hand-i-hand/hand-i-fot, och det kan man förstå eftersom denna typ av akrobatik är väldigt lik Russian Cradle i det att flyern kastas och fångas i antingen händerna eller fötterna. Det är häftigt att se hur duon arbetar tillsammans. De talar inte svenska, utan franska till varandra. Det är faktiskt många studenter på denna skola som har studerat i olika cirkus prep-skolor för att sedan vidareutbilda sig på DOCH här i Stockholm. Man hör franska mer än svenska eller engelska på denna skola, även om den ligger mitt i centrala delen av Sverige. Det känns nästan som att vara i en fransk ambassad, eftersom det talas ett annat språk än svenska, av nästan alla på en plats. Personligen tycker jag mycket om det franska språket och studerar det själv. Efter att Ole och Marie haft parakrobatik i en timme eller så, säger Ole “Vi ska gå till cradlen nu.” Det var det här jag väntade på och huvudsakligen besökte skolan för: att se disciplinen “live” och intervjua Ole såklart, även om par-akrobatiken var väldigt häftig att kolla på. Jag fick gå ner en våning där cradlen stod riggad och klar. Efter att tejpen är lindad runt handlederna, vilket är en fördel till ett fastare grepp, så hoppar Marie ifrån ena plattformen, och Ole börjar svinga henne fram och tillbaka högt uppe i luften. Rörelsebanan på ett sving är så stor att det tar närmare två hela sekunder att genomföra ett enda sving. Det ser ut som att Marie svingas i slowmotion. Det blev allt från skruvar till både framåt och bakåt rotationer och flera andra häpnadsväckande trick. Efter cirka en timme av intensiv cradle träning, är det dags för lunch, och det är då jag tar tillfället att intervjua Ole:
Så Ole, när testade du Russian Cradle för första gången? Hur kändes det?
“Första gången jag testade Russian Cradle var på audition till Rosny (ENACR, förberedande cirkusskola i Frankrike som ligger i Rosny), men jag var faktiskt flyer då. Jag testade också vara bas väldigt snabbt. Jag frågade bara: det här ser kul ut, får jag prova? Jag kände dock inte så här: det här är det jag vill göra, men det var kul, men jag var ganska fast i mitt huvud att jag ville göra parakro. Jag sökte med parakrobatik och banquine som både bas och flyer (ett moment inom parakrobatik). Russian Cradle är inget man börjar med.”
Men hur kändes det att flyga? Man svingas ju så högt!
“Man flyger inte jättemycket i början. Det är som att hoppa teeterboard: Det går väldigt sakta i början.”
Hur länge har du tränat Russian Cradle seriöst?
“Sedan november” (ca. 3 månader seriös träning).
Vad fick dig att börja träna Russian Cradle? Vad var “gnistan”?
“Gnistan var väl att min flyer som jag körde hand-i-hand och banquine med, hade redan jobbat mycket med Russian Cradle. Eftersom Maries bas hade slutat på Rosny, så skulle det vara jättesynd att bara kasta bort allt hon hade lärt sig, och för mig skulle det vara najs att ha någonting som kompletterar par-akrobatiken. På ett sätt passade det ganska bra som komplement eftersom det är fortfarande det här att man ska trycka emot, kasta och fånga, och liknande.”
Vad hade du för disciplin under gymnasietiden på nycirkusprogrammet?
“Officiellt på schemat hade jag par-akrobatik som förstahands disciplin, och handstående som andrahands disciplin. Jag var både flyer och bas. På fritiden gjorde jag också mycket teeterboard och straps, men parakrobatik och banquine som huvuddisciplin som jag började i ettan vid jul, alltså fyra år nu”
Oj, det blev många discipliner på en gång! Men hur är det att just utöva disciplinen här på DOCH? Finns det skillnader mellan att träna med den på Rosny och DOCH?
“Du har disciplin varje dag, det är gemensamt med DOCH. Du har det varje dag (5 dagar i veckan) på morgonen. Här på Doch har jag 1-2 timmar och på Rosny hade jag alltid 2-2.5 timmar disciplin, så det var mer fokus på bara disciplin, men här på DOCH har de många andra saker som de lägger till, som du själv såg när vi hade lektion, så är det mycket effektivt, vi kör liksom det här, det här och det här.”
Vad är det bästa med disciplinen, fysiskt sett?
“Det bästa är utan tvekan, det här när man fångar något och det såhär: (klappar ett klapp med händerna), man hör det här och känner kontakten och man känner direkt att nu kan jag styra hur min flyers linje är.”
Men vad är det bästa med disciplinen, psykiskt sett då?
“Det är någonting som är högt uppe. Att ta ut saker ur launchen (ett bälte med en sele som man knäpper fast runt midjan), det är högt och det känns bra.”
Vad är det tuffaste med disciplinen, tycker du?
“Att det är Russian Cradle, vilket är väldigt, väldigt fysiskt. Det är det fysiska jag någonsin har gjort, mer fysiskt än straps. När jag började köra, var det inte vanligt att jag fick svart för ögonen. Det är väldigt mycket kondition inblandat, och det här bältet känns som att det blockar någon blodtillförsel eller något. Det är vanligt att man får svart för ögonen, och i värsta fall kan man svimma.”
Har du haft förhinder under tiden du kört Russian Cradle? Skador, sträckningar?
“Det här året har jag blivit opererad två gånger, och efter varje operation har jag haft en och en halv vecka där jag inte kunnat göra något. Och sedan har inte börjat med cradle eftersom det är så fysiskt ansträngande, så jag har tagit det väldigt lugnt. När jag säger operation, menar jag en tandoperation, det är inget med lederna eller så. Det är något väldigt komplex. Men det är bra att ha lite vila ibland. Kroppen behöver vila efter en tandoperation.”
Vilken kroppsdel får man vanligast problem i, om man är bas i en Russian Cradle duo?
“Ryggen, ryggen, ryggen. Ländryggen alltså”.
Och även om man har bra position när man basar och är stark i ryggen?
“Ja, ja.”
Men finns det basar som inte haft ryggproblem då?
“Ja, absolut. Alltså jag har inte haft så jättemycket problem med ryggen. Oavsett hur bra form du har, kan du inte skona ryggen. Du måste hela tiden träna och hålla igång den.”
Vad gör du för styrketräning för att stärka upp ryggen? Använder du kanske en tung viktplatta på ryggen medans du kör rygglyft?
“Varje morgon masserar jag ut mina ryggmuskler med en boll eller en foam roller. Bara det spenderar jag en kvart på. Och sedan börjar jag värma upp lugnt med kettlebells. Jag börjar med en 8 kilos, fortsätter med en 16 kilos, och avslutar med en 22 kilos kettlebell. Det är inte så att jag försöker svinga den högt, jag bara gungar den lite medan jag försöker hålla ryggen i position. Det är så är jag värmer upp i alla fall. Sedan är styrketräning något annat.”
Ole Skovgård Dampe och Marie Binda lyssnar på feedback från deras lärare i Russian Cradle och parakrobatik. (fotoretuschering har används).
Marie Binda flyger ut ur Ole Skovgård Dampes grepp, för att sedan fångas igen och svingas vidare. (fotoretuschering har används).
Ole Skovgård Dampe kastar upp Marie Binda i en bakåtrotation. (fotoretuschering har används).
Hur undviker man skador på bästa sätt som Russian Cradle bas?
“Var inte lat med din uppvärmning. Det är ingen disciplin du kan bara köra utan uppvärmning “ah men sjo-hopp sjo-hej” och som sagt stretcha ut dina muskler. Gör inte för mycket när du är trött medan du tränar denna disciplin. Det är en disciplin, där man i slutet av lektionen inte har samma energinivå som i många andra discipliner. Det är då det är som mest vanligt att man skadar sig.”
Men hjälper inte en kopp kaffe, eftersom koffein höjer prestationsförmågan?
“Nej. Det är själva musklerna som inte orkar bära mer, så du får ta ett nytt varv och se till att vila emellan.”
Hur mycket kostar en komplett Russian Cradle ställning?
“Det beror på vilka mattor man köper till. Vi håller på att köpa en Russian Cradle just nu, en egen att bygga ihop. Den är runt 40.000, och det utan mattor då. Det beror på vilken sorts du vill ha. Vi vill ha en som kan stå själv. Om vi kollar på den i hallen, så den är uppspänd med sele. Den är stående på ben.”
Kan du ge dina bästa tekniktips för en Russian Cradle bas? Vad ska man tänka på när du svingar din flyer?
“Alltså helt seriöst är det att andas. Glöm inte att andas!"
Men man kan ju inte bara fokusera på andningen, måste man inte ha koll på vad man gör för övrigt?
“Så snart du börjar hålla andan, sänk ner din nivå. Svinga bara så högt du lugnt kan andas. Du ska inte behöva tänka på andningen, men andas, det är det som hjälper.”
Om man tänker kroppsmässigt, ska t.ex. ryggen vara neutral, böjs benen, ska man ha sträckta armbågar?
“Ja, man ska ha en neutral rygg. Sträckta armbågar, absolut, om du svingar. Benen jobbar, man böjer dem. Folk gör olika. Men bästa tipset är fortfarande: gör rätt. Ha någon som vet, för det är svårt att lära sig själv. Lär dig och bli säker på momenten. Öva med en kettlebell bredvid.”
Okej, det ser ut som att vi är klara för idag. Ett stort tack till dig som kunde ställa upp och bli intervjuad. Nu har jag fått en djupare insikt i disciplinen.
Ole rusar iväg till sin nästa lektion. Jag lämnar skolan, medan mina tankar går tillbaka till denna lärorika förmiddag.