1793 - Niklas Natt och Dag

Published 2024-04-29 11:50

Niklas Natt och Dags "1793" är en spänningsfylld deckare som vi läst. På vår resa till Stockholm under kompetensveckan bestämde vi oss för att utforska skillnaderna mellan platser ur boken på 1700-talet och nu i modern tid. Vi rörde oss kring "Malmområdet", specifikt Södermalm och Fatburen, Riddarholmen och Gamla stan.

Fatburen är en plats som fungerar som ett slags centrum i Natt och Dags roman 1793. Det är i detta vattendrag Michel Cardell hittar ett lik. Fatburen fungerar också som en metafor för samhället och klasskillnaderna. I 1793 beskrivs hur det lilla vattendraget användes som en plats där arbetarklassen gjorde sig av med avföring och annat avfall På 1790-talet var Fatburen en vidrig plats som stank av smuts. I våra moderna tider så har Fatburen torkat ut och lämnat kvar en grön och populär lokal park. Den moderna Fatburen är så olik den som beskrivs i 1793 att när vi gick där undrade om vi faktiskt var på rätt plats. Det enda som tyder på områdets historia är Afroditebrunnen som byggts där. 

p>På 1790-talet var Stockholms "Gamla Stan" eller "Staden mellan broarna" en smutsig och sjukdomspräglad stad. Folk kastade ut avföring och annat skräp på gatorna som orsakade att gatorna blev täckta i träck. 1793 skildrar staden som ett äckligt och smutsigt område. I dagens Stockholm är "Gamla Stan" en riktig juvel som lockar turister från hela världen runt. Gatorna är fyllda med souvenirbutiker och restauranger.

Riddarholmen är en liten holme som ligger väster om "Gamla Stan". På Riddarholmen i 1793 finns både Cruuska och Wrangelska palatsen, men branden 1802 förstörde hela Cruuska och en del av Wrangelska palatsen. När vi gick omkring på Riddarholmen fick man bilden att många kommer dit för att antingen se på den fina utsikten över vattnet eller för att motionera. Det Wrangelska palatset stod kvar, men på grund av branden så kunde vi inte se det Cruuska palatset

William Forss

William Forss

References: (1) 1793, (2) Riddarholmen
Writers
Photo
Research

Pupil articles

29 Apr
Pupil
Moja Ladvelin
02 May
Pupil
Foto av Siri Norrgård
02 May
Pupil
Tilde Aspbäck
29 Apr
Pupil
Max Konqvist
29 Apr
Pupil
Wikimedia commons
29 Apr
Pupil
29 Apr
Pupil
Wikipedia
29 Apr
Pupil
William Forss
29 Apr
Pupil
29 Apr
Pupil
22 Dec
Pupil
Guuled Mohamed
17 Dec
Pupil
Guuled Mohamed
12 Dec
Pupil

Share this content.