Idag är det inte många som skulle höja på ögonbrynen vid efterfrågan av vegetarisk kost, var tionde svensk är vegan eller vegetarian. Men i 50-talets Sverige var detta något som var sett så udda, att det sågs som en sektliknande grupp. Elsa, 96, var en av få vegetarianer i 50-talets Sverige, och har levt hållbart hela sitt liv.
Elsa är den yngsta - och sista - systern i syskonskaran på tio småländska barn. När hennes man 1959 opererades för tarmcancer så kom beskedet från kirurgen att det fanns en 50% stor chans att han skulle leva vidare i 5 år. Då insåg de att de måste ta saken i egna händer. Åke besökte naturläkare, hälsohem, och fick alternativmedicin från läkare i Tyskland, och dessutom vegetarisk kost. Otroligt nog så levde han vidare i 50 år, tills sommaren 2009 då han gick bort.
Elsa är den mest hälsosamma 96-åringen du någonsin kommer träffa, och den enda svårigheten som hon tampas med är nog hörseln, därför har hon valt att ha intervjun i brevform. Man kan verkligen undra, är den vegetariska kosten nyckeln till ett längre och hälsosammare liv?
Vegetarisk mat kan vara minst lika god! BILD: Olga Gustafsson. Image: Olga gustafsson.
Själv vet Elsa svaret på detta. Hennes huvudvärk försvann efter att hon och Åke ställt om till vegetarisk kost och än idag så har hon inte någon värk någonstans, inga starka mediciner har behövts.
Elsa har levt på ungefär samma kost sedan 50-talet, en vanlig dag så börjar Elsa med frukost bestående av äpple, pajalagröt med sesammjölk och nötter till. Sedan så fortsätter hon med lunch; potatis, vegetariska biffar, kallpressad olivolja och någon slags sallad; rivna morötter, vitlök, surkål och alfagroddar. Till sist så blir det till kvällsmat frysta bär eller äppelmos med A-fil och 2-3 smörgåsar. Notera även att hon går ut för att ta en promenad varje dag, och mestadels av maten gör hon själv.
Nu tänker många säkert, hur orkar hon? Hur kan Elsa vilja fortsätta med det här? Men Elsa gör detta för att hon mår så bra av detta, skriver hon med sin karaktäristiska skrivstil i brevet. Hon kommer att fortsätta så länge som hon kan bestämma över sin egen mat.
Men det har fortfarande inte varit lätt. Lägg märke till att samhället på den här tiden inte alls var anpassat för vegetarisk kost, och Elsa berättar även att någon ansåg vegetarisk kost som kaninmat.
Idag så är det många i Sverige som är vegetarianer, 10% av befolkningen lever som sagt på kost utan kött. Men på Elsas tid, berättar hon att vegetarianerna i Sverige bara var några entusiaster som följde den då välkände Are Waerland, en stor profil för vegetarianism i norden, som var som mest känd under mitten av 1900-talet, vars följare kallades waerlandiander.
Elsa är medveten om att hennes kost och livsstil är hållbar, det är bra för klimatet säger hon, men vad gör hon för hållbarheten i samhället?
- Det lilla jag kan. Jag slänger exempelvis aldrig någon mat, ser till att den förvaras så att ingenting blir förstört, och shoppar inte i onödan.
Men om man frågar henne om hållbarhet idag, jämfört med nu, så är det inget “det var bättre förr” tjat. Elsa svarar att det var på tiden att hållbarhet kommit allt mera i fokus, men att hållbarheten förr var dålig, med slit och släng.
- Nu inser man att mycket av det gamla kan, och bör återvinnas. Vi har bara ett jordklot. Vi måste i fortsättningen göra allt för att rädda det som räddas kan.
Undrar du vad du kan göra som ung person? Då har Elsa lite tips! Shoppa inte hejdlöst, och klaga inte på vällagad mat.
Slutligen verkar det ju också som att den vegetariska modellen fungerar. För vem kan stoltsera med 96 jordsnurr och samtidigt en fullt frisk kropp?
*Elsa och Åke har egentligen andra namn, men eftersom att hon aldrig har gillat att synas så valde hon att vara anonym.