Vad innebär egentligen arbetsmiljö?

Published 2021-01-18 13:45

Vad innebär egentligen arbetsmiljö och hur kan den förbättras?

Arbetsmiljö är den miljön där du jobbar eller går i skolan, den kan både vara dålig psykisk och fysisk. I texten tar jag upp hur man kan förbättra arbetsmiljön och jag berättar även om lagen som finns kring den. 

Ni får även höra vad Dennis Franzén har att säga om arbetsmiljön inom äventyrsbranschen och vad han tycker om rådande omständigheter gällande det nya covid-19 viruset. 

 

Vad är arbetsmiljö?

Det som kallas för arbetsmiljö är allt det som påverkar oss på jobbet, både fysiskt och psykiskt.

Ronja HansenBilden är av en alpsjö där jag döptes i Engelberg, Schweiz. Image: Ronja Hansen.

Fysisk arbetsmiljö innefattar bland annat surrande bakgrundsljud, om det är för varmt eller för kallt, dåligt med syre, skrivbord som inte är ergonomiska eller bara besvärliga arbetsställningar. Om den fysiska arbetsmiljön inte är god kan det leda till olika sjukdomar och olyckor, därför bör man investera lite i arbetsmiljön.

Den psykiska arbetsmiljön är däremot de som handlar om att det ska vara tryggt på arbetsplatsen. Vanliga konflikter man kan råka ut för på en arbetsplats är diskriminering, stress, tjafs av olika slag, mobbning osv. En arbetsplats som är psykiskt bra lönar sig ibland annat hög trivsel och person utveckling.

Det ska inte vara på grund av psykisk eller fysisk ohälsa på arbetsplatsen som man blir sjuk. Detta finns det dessutom en föreskrift om, som började gälla år 2016. Dessa föreskrifter är anpassade till hur dagens arbetsliv ser ut, därför finns de vissa ledstänger som arbetsgivare ska följa.

 

Vad är viktigt i din nuvarande arbetsmiljö och hur kan den förbättras?

I min nuvarande arbetsmiljö, skolan är det viktigt att det är arbetsro på lektionerna så att man kan koncentrera sig på sitt arbete och inte bli störd. Det finns dessutom studier som visar på att det tar ca 25 minuter att bli fullt koncentrerad, skulle man då bli störd så kommer man aldrig att hinna bli fullt fokuserad på det man gör då de flesta lektioner inte är långa nog för det. Detta skulle i sin tur sedan resultera i att man gör sämre ifrån sig på lektionerna.

I våra klassrum är det dessutom lite kallt och ganska så syrefattigt, detta kan också störa koncentrationen då man sitter och fryser och andas allt mer tungt. Detta slutar i försämrad koncentration och därmed även försämrade skolarbeten.

Det är dessutom viktigt att det är en säker miljö, speciellt på den linjen jag går. Det måste alltid vara säkert så att vi inte skadar oss, exempelvis när vi klättrar så måste vi ha på oss en säkerhetssele och om vi klättrar utomhus måste vi ha en hjälm. Dessa säkerhetsåtgärder gör att våran arbetsmiljö blir mycket säkrare för både oss elever och våra lärare.

Arbetsmiljön kan dock förbättras genom att kanske bör vara strängare med att det exempelvis ska vara tyst på lektionerna, att man inte ska hålla på med annat eller att man ska vara så koncentrerad som möjligt på det man gör. Nu under dessa omständigheter med covid-19 viruset är det även viktigt att vi lyssnar på alla de rekommendationer från regeringen genom att hålla avstånd, inte träffas fler än vad vi borde och att vi är noga med att tvätta och sprita händerna. Detta förbättrar också arbetsmiljön då vi inte vill bli smittade och då vi inte utsätter andra för en smittorisk.

 

Vad tror du är viktigt i din framtida arbetsmiljö?

I min framtida arbetsmiljö tror jag att det är viktigt att vi när vi nu i skolan lär oss från grunden är så noggranna som möjligt, så att vi redan från början lär oss att vara ordentliga så att allt blir rätt och är så säkert som möjligt.

Jag tror även att det är viktigt med rätt information till gästerna, att man redan innan de bokat en guide försett dem med den allra viktigaste informationen. Vilket skulle kunna vara sådant som exempelvis vilken längd som man bör vara, hur gammal man får vara eller bara vad som kommer att hända under turen. Detta kommer att underlätta både för gästerna och för guiden, dessutom så hamnar då inte allt ansvar på guiden själv utan gästerna har redan lite koll på vad som gäller och vad som kommer hända.

 

 

Jag och en klasskompis vid namn Emma Ehrin har intervjuat en utan äventyrslärarna på skolan, Dennis Franzén. Han har jobbat med äventyrsturism innan han började som lärare på skolan och här nedan får ni höra om hans åsikter och upplevelser!

Hur länge har du arbetat inom äventyrs-branschen

- Jag började sommaren -93 som forsrännare och därefter jobbade jag säsong på olika skiduthyrningar. Jag jobbade bland annat som skidlärare i Japan, Reseledare i Österrike och Rafting guide i Australien och Norge.
-99 startade jag mitt egna företag, Nordäventyr som peakade 2008 med 10 anställda. På vintern frilansade jag som skoterguide, reseledare och mycket annat!

 

Vad var det som fick dig att vilja arbeta inom naturguidning?

- Man skulle kunna säga att jag halkade in på ett bananskal! Jag sökte ett jobb som jag inte hade riktig koll på vad de innebar och då visste jag ännu inte att branschen fanns! När jag sedan fick testa på det så insåg jag att det var världens roligaste jobb med de bästa kollegor som går att hitta som dessutom blev vänner för livet! Det var helt enkelt en fantastisk livsstil.

 

Vad är det värsta som någonsin hänt? – hur hände det/ vad berodde det på?

- Det absolut värsta jag varit med om var en fallolycka. Det var på grund av slarv med säkerheten, lite nonchalant inställning till standard förfarande och inte tillräckligt genomarbetad säkerhetsplan. Detta ledde därmed till att en gäst föll och fick stora skador, det var endast tur att hen överlevde.

Jag friades helt från rättsligt ansvar, trots att det var JAG som var ansvarig. Jag har haft kompisar i yrket som inte haft lika mycket tur. Denna händelsen tog hårt på mig och sedan dess har det inte varit några större incidenter. 

 

Vad är dina åsikter om den rådande situationen med covid-19?

  • Foto från en vandringsled i Engelberg, Schweiz.

- Piss! Men det är som det är. Denna gång är det Covid-19, Nästa gång en naturkatastorf, cancer eller terrorist handling

Men det viktigaste är att inte grotta sig ner i problemet utan acceptera situationen och göra det bästa utav den!

 

Vilken är den bästa upplevelsen du haft inom naturguidning?

- Oj! Massor, svårt att välja… Med egna gäster troligtvis en magiskt norrskens tur på skoter i Jukkasjärvi. Då såg vi hela spektrat av färger, inte bara vanligt grönskimmer, otroligt upplevelse, ovanligt. Något jag aldrig glömmer!
För egen del var det att dyka med hajar utanför Australiens kust. Sex st Whitetip reef shark cirkulerade över mig, Man kände sig ödmjuk inför dessa fantastiska varelser.

 

Vad jobbade du med innan du började som äventyrslärare?

- Som sagt jobbade jag inom turism sedan -93 Innan dess ICA, Inom äldre/handikappomsorgen.
Sen har jag också jobbat med annat i mellansäsonger (för att spara extra pengar) exempelvis slaktare, takmålare, på förskola och på båtmotors verkstad. Allt för att jag skulle få ihop nog med pengar för att upptäcka världen.

 

Om du får välja fritt vad skulle du vilja förbättra i arbetsmiljön inom äventyrsbranschen?

- Osäkra anställningar, många anläggningar korttidspermitterar när vädret är piss, högre löner, höja statusen på guideyrket och ökat krav på rätt kompetens på guider.

 

Avslutningsvis kan man säga att arbetsmiljö är hur miljön vi arbetar i är, den kan vara både positiv och negativ. Så vi kan summera arbetsmiljö som väldigt viktig och något som bör läggas ner tid på då det bidrar till både psykisk och fysisk hälsa.

References: (1) Arbetsmiljöforum
Images in article: (1)
Writers
Photo
Research
Lindängeskolan
17 Jan
Pupil
Image: Zahra Nawrozi.
18 Dec
Pupil
Sarah
22 Oct
Pupil
Ana Jibotean
22 Oct
Pupil
https://medium.com/kinomoto-mag/the-dawn-of-ai-generated-cinema-how-text-to-video-technology-is-reshaping-hollywood-1d3da0c99868
22 Oct
Pupil
Everybody needs a break
22 Oct
Pupil
Own picture
22 Oct
Pupil
Personal source
22 Oct
Pupil
Photographer; George Todirașcu
22 Oct
Pupil
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Anastasia Teodorescu
17 Sep
Pupil
17 Sep
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil
02 May
Pupil
02 May
Pupil
29 Apr
Pupil

WORLD

Jag
17 Jan
Pupil
Lindängeskolan
17 Jan
Pupil
Otilie Bredesen
14 Jan
Pupil
Pixabay
14 Jan
Pupil
Image: Zahra Nawrozi.
18 Dec
Pupil
Personal source
22 Oct
Pupil
Photographer; George Todirașcu
22 Oct
Pupil
22 Oct
Pupil
17 Sep
Pupil
Anastasia Teodorescu
17 Sep
Pupil
17 Sep
Pupil
22 May
Pupil
22 May
Pupil