Att vara barnskötare är ett otroligt krävande jobb både psykiskt och fysiskt. När man tänker på arbetet som barnskötare så tänker man nog inte på alla hlälsoproblem som uppstår på arbetsplatsen. Anette Leijon som är barnskötare på förskolan laxen berättar om just detta.
- Yrket kan medföra ryggbesvär och hörselbesvär m.m. De som drabbas av detta är vi pedagoger, säger Leijon.
Barnskötare är ett kvinnodominerat jobb som funnits i många många år. Som barnskötare ska du delta i lekar och olika aktiviteter som hålls på förskolan samt vara till hjälp vid måltider och sovstunder. Framtid.se skriver på sin hemsida att barnskötare är ett väldigt ansvarskrävande jobb då du blir en förebild för de små. Det är ditt jobb att se till så att barnen får en trygg plats att utvecklas på under deras första år. Normalt sätt har du tillsammans med en förskollärare ansvaret över att 20 barn blir stimulerade under tiden deras föräldrar är på jobbet. I en intervju med Anette Leijon från förskolan Laxen i Umeå berättar hon om problemen som kan uppstå i yrket och hur man ska göra för att undvika dem.
- Några problem jag som barnskötaryrket möter i min vardag är ryggbesvär på grund av t.ex tunga lyft och fel hjälpmedel. Något som man också kan få problem med är hörseln av alla höga ljud som finns konstant runt om en. De som drabbas av dessa problem är pedagogerna.
Förskolan laxen. Image: Emma Fällman.
Hon påpekar hur viktigt det är att använda sin kropp rätt vid t.ex lyft in i och ur barnstolar och att träna upp muskler i rygg och nacke. Att jobba i en miljö som är ansträngande är inte på något sätt bra. Men det finns trots allt ett par lösningar för att undvika dessa besvär.
- Jag har klarat mig lindrigt från dessa skador då det finns rätt hjälpmedel på förskolan jag jobbar på som till exempel, höj och sänkbara skötbord, rullpallar, skoknekt, hjälpmedel för att städa upp leksaker inne och utomhus.
Att vara barnskötare handlar om att vara med och forma barns utveckling och framtid. På hemsidan kui.se står det att en barnskötare ska se till så att alla barn får uppmärksamhet, att alla barn får vara med och leka samt se till så att inget barn kommer till skada. En barnskötare jobbar tillsammans med en förskollärare, förskolläraren har det pedagogiska ansvaret men barnskötaren är med och planerar och hjälper till i det vardagliga arbetet. Att vara med och delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens jobb. Att jobba som barnskötare är ett krävande jobb och man ställs inför en hel del utmaningar.
En ostrukturerad och oplanerad dag kan medföra mycket stress. Det gäller att vara förberedd på faktorer som till exempel väder och energi man behöver för att orka med dagen.
- Det är viktigt att ha bra rutiner och strukturer på dagen för att minska stress. Det är viktigt att äta bra under hela dagen för att få energi och för att orka med hela dagen. Eftersom att vi är ute mycket på förskolan så är talesättet kläder efter väder väldigt viktigt, berättar Leijon
Barnskötaryrket har förändrats väldigt mycket genom tiderna, förr så var det oftast unga tjejer som tog hand om barnen medan föräldrarna var på jobbet utan några direkta mål. Idag är barnskötaryrket fortfarande kvinnodominerat men fler och fler män har börjat hitta intresset för yrket. Idag handlar yrket om så mycket mer än att ta hand om barn. På sidan ka.se kan man läsa att det handlar om att skapa en trygghet för barnen, lära ut kunskaper om allt från sopsortering, hållbar utveckling och återvinning. Dessa kunskaper kan barnen få in genom fysiska aktiviteter.
Förskolan har som sagt utvecklats mycket genom tiderna och idag finns det en hel del anpassningar som gör att arbetsmiljön är betydligt mycket bättre.
- På min förskolan finns ett hörsel öra att sätta upp som mäter ljudnivån i rummet och där kan man se olika färger för olika nivåer på ljud och påminna barnen när det är för hög ljudnivå, ljudörat är speciellt bra i matsalen och rörelserum. Flertal av pedagogerna använder öronproppar för att utesluta de höga ljuden och det som börjar få problem kan via Feelgood få formgjutna öronproppar.
Ljudnivån är i allmänhet ett stort problem i förskolan då man ständigt utsätts för höga ljudnivåer som kan skada öronen.
- Att ta rast inom förskolan är otroligt viktig så man får en liten stund på dagen där man får vila och vara i en tyst miljö, jag brukar ta en promenad.
En viktig faktor till trygghet på förskolan är kollegorna. Det gäller att kunna samarbeta, respektera varandra och tillsammans komma fram till lösningar på olika problem. Det är även viktigt att vara en bra förebild för barnen och det visar man genom att behandla sina kollegor precis som man lär barnen att behandla varandra. Om man jobbar åt samma mål så speglar det sig i barngruppen.
- Jag älskar mitt jobb och det bästa med arbetet är variationen på arbetsuppgifter och att det är ett fritt jobb , det är bra att man får vara ute i friska luften varje dag och barnen ger mig så mycket energi.
Många tror att barnskötaryrket innebär att bara ha kul och leka med barnen hela dagarna. Men efter att ha pratat med Anette så inser man ganska snabbt att det inte alls stämmer. Barnskötaryrket innebär ett väldigt stort ansvar och det kräver även mental och psykisk styrka. Yrket kräver också väldigt mycket struktur, regler och planering för att man ska ta sig igenom dagarna. En oplanerad dag blir ganska fort en kaosartad och stressig dag. Barnskötaryrket kan ofta ta väldigt mycket på hälsan och det är därför viktigt att förskolan arbetar starkt för att förebygga problemen som påverkar hälsan.