Vilken semester är klimatsmartast?
By STRöMSTAD GYMNASIUM
Published 2019-05-16 13:00
Vilken semester är bäst när det kommer till hållbar utvecklig? En vanlig flygsemester eller en kryssning i medelhavet. Det är många debatter om att flygen är en av dem största miljöbovarna och många väljer att sluta resa helt, men det är inte hållbart och man måste hitta andra sätt att resa på. Då kan man välja att ta en kryssningsresa för att få nästan samma känsla som en vanlig flygsemester. Det finns ett problem, och det är att dessa resor kan släppa ut mer CO2/ per person än en flygning gör men det kan också vara så att det släpps ut mindre CO2/ per person beroende på olika faktorer och resmål. Det här har jag kollat lite närmare på och kan nu ge ett resultat.
Den semestern som är den vanligaste av dessa två är flygresan, det som gör att folk väljer den mer är för att den kan ta en från sin hemdestination till resmålet på bara några timmar beroende vart man vill åka. En annan faktor för att flygresan är favoriserad är att man kan hålla nere sina kostnader och att det blir billigare. Det går t. ex. att hitta en resa
till Neapel från Göteborg tur och retur för endast 1 550kr beroende på hur lång restid man vill ha och sedan så kanske man vill ha ett hotell att bo på. Det är också billigt, resan är 5 nätter och då kan man hitta ett hotell som ger ett erbjudande på allt mellan 350kr/natt till 7550kr/natt eller mer. Jämförelsen med en kryssning blir att bara själva kryssningen i sig utan mat eller dryck kan kosta allt mellan 8 400kr/per person till 19 400kr/per person för fem nätter, priset beror på vilken resa man vill ta och vart man vill åka ifrån.
Jag var ombord på företaget MSCs nya kryssningsflaggskepp som togs i bruk i början av maj och intervjuade skeppets Environment officer Pascual Baresca. Han sa att företaget MSC följer alla delar inom MARPOL (En lag för vad kryssningsskepp får göra och inte får göra runt om i världens hav).
Pascual Baresca Environment officer ombord på MSC Bellissima. Bild: Henrik Stråhle. Image: Henrik Stråhle.
När man åker på en semester så väljer man oftast just den resan för att det kanske var det billigaste alternativet, smidigaste valet eller helt enkelt att man blivit tipsad av en vän.
Tankarna kring utsläpp för att ta sig dit, hur det landet eller den regionen tar hand om sopor och hur det landet eller den regionens avloppsreningar är inte alltid den primära faktorn för ett resmål. Vissa av dessa kanske inte har utvecklats eller renoverats på mer än 50 år och det kan innebära stora skillnader på klimatet än om dessa skulle vara nyutvecklade och renoverade.
Vid en solsemester i t.ex. Thailand så kanske man inte bor i det modernaste samhället och avloppsvattnet rinner rakt ut i en bäck eller damm utan att renas i närheten och då följer även kemikalierna som finns i schampot som man använder eller i tvålen med rakt ut i dammen. Det gör att det blir en försurning i dammen som kan döda vissa arter som får effekten att ekosystemet rubbas och växt/naturlivet blir förstört. Sen så kan det också vara så att detta samhällets sophantering inte är den bästa. I värsta fall så kan det vara så att den ända åtgärd det tar mot soporna är att bara lägga dem i en hög på en soptipp. Där så kommer troligen soporna att ligga i flera tusen år och ge ifrån sig Micro plaster. Utsläppsmässigt så har man räknat ut att flyga tur och retur till Thailand står för cirka 2,5 ton koldioxidutsläpp per person. När det kommer till kryssningsbåtar så är det väldigt svårt att ge ett uppskattningsvis värde på hur mycket CO2 som släpps ut. CO2 utsläpp inom kryssningsvärlden påverkas mer eller mindre bara av tre saker, karaktären på motor, vilken Tier (vilken generation motorn är tillverkad enligt) och hur mycket Svavel som finns i bränslet. Karaktären på motorn kan påverkas hur mycket den har använts, om man har tagit hand om den och hållit den fräsch med försiktig körning och service eller bara använt den på ett sätt som inte är så bra för motorn och aldrig servat den ordentligt. Från och med år 2000 så har man börjat dela in motorerna i Tier I, Tier II, och Tier III. Motor lagarna blir strängare och stränagre för tillverkarna. Men det gör att motorernas utsläpp har minskat med ungefär hälften sen den nya lagen verkställdes.
Jag var ombord på företaget MSCs nya kryssningsflaggskepp som togs i bruk i början av maj och intervjuade skeppets Environment officer Pascual Baresca. Han sa att företaget MSC följer alla delar inom MARPOL (En lag för vad kryssningsskepp får göra och inte får göra runt om i världens hav). MARPOL VI handlar just om CO2 utsläpp, den säger att mängden svavel som finns i bränslet inte får bestå mer än 3,5% i internationella vatten. I utsatta områden som t.ex. Östersjön så får det inte överstiga 0,1% dessa områden kallas för ECA områden. Från och med 2020 så kommer mängden svavel att sänkas även i internationella vatten till 0,5%.
När det kommer till plast och sopor i miljön så finns det en chans att resenärer slänger sina plastartiklar eller liknande överbord bara för att man inte orkar leta upp en papperskorg. Fördelar som finns med att flyga är att så länge man gör en flygning fram och tillbaks till en destination så släpper man ut mindre CO2 än om man skulle åka fram och tillbaks med båten. Man kan också åka med plan samma kuststräcka och stanna på olika platser med plan som en båt och ändå släppa ut mindre, men om man åker till en destination och sen hem igen för att sedan åka iväg igen osv. så är det mer klimatsmart att ta en kryssning till dessa platser. De stora fördelarna med att åka en kryssning (om båten följer MARPOLs lagar) är att ombord så finns det ett reningsverk som är en miniatyr av dagens moderna reningsverk som finns i Sverige och Norge. Det är en fas där man dekanterar det så kallade svarta vattnet (avföring) för att sedan sätta det i en centrifug där man komprimerar det för att det ska ta mindre plats, efter det så kan man antingen bränna denna biomassa till havs i brännaren eller så behåller man det och lämnar det i en hamn. I hamnen så tar ett annat företag hand om biomassan och gör om till biokraft. Det som inte klassas som svartvatten kallas för grått vatten, det gråa vattnet renas genom att man kör det genom en tank där man filtrerar bort olika objekt som kan ha följt med ner i handfatet, duschen eller tvättmaskinen. Sen så renas det från olika partiklar med hjälp av små organismer som äter upp partiklarna och kemikalierna. Sista steget är att vattnet åker igenom en tank som utsätt för stark UV-strålning för att döda bakterier i vattnet. Det kallas för AWT (Advanced Water Treatment). AWT vatten få tömmas 3,5km ifrån land (12km om vattnet inte är behandlat). När det kommer till matsvinnet så finns det väldigt moderna maskiner ombord. Man skiljer på hård (ben, ananas osv.) och mjuk (pizza, potatis,
benfritt kött osv.) mat. Den mjuka maten sugs in från olika stationer ombord till en slags stor dammsugare för att sedan skicka den till en maskin som hackar den till bitar som är cirka 0,5mm stora. Efter det så dekanteras maten och går samma väg som avföringen gör (blir till biomassa eller eldas upp).
När det handlar om sopsortering så är man väldigt noga med att se till så att allt återvinns, om en i personalen slänger en viss typ av sopor fel upprepade gånger så kan den anställde förlora jobbet. Man sorterar hård mat för sig, kartong för sig, metaller för sig, ren plast för sig, smutsig plast för sig, glas för sig och matlagningsoljor för sig. Kartongen pressas ihop och sedan eldas upp om det inte finns mer plats, askan släpps sedan av i hamn. Plasten pressas ihop för att den inte ska ta så mycket plats. Glaset åker ner i en glaskross för att inte ta så mycket plats. Framtiden för sophanteringen ombord på kryssningsbåtar är ljus enligt Pascual Baresca (Environment officer ombord på MSC Bellissima). Han har sett att det finns maskiner som gör en glasflaska till aska, han menar att framtiden är ljus för att det finns många duktiga ingenjörer i världen som kan driva utvecklingen framåt. Summerar man den information som finns om de olika resesätten så kan man få en varierande slutsats beroende på vart man ska åka, hur många destinationer resan ska ha och hur lång tid resan ska ta. Är det en semester som man ska åka till en stad eller ort så ska man välja flygplan, men inom ett antal år om utvecklingen inom båtindustrin fortsätter så kan det vara mer klimatsmart att lägga lite mer tid och ta en båt till destinationen. Ska man göra en multi resa (en resa som man åker till många olika destinationer) så kan man antingen flyga eller ta en kryssningsbåt men det finns en grej som kan göra båten lika bra för miljön om ändå inte bättre. Att den inte använder alla motorer. Nackdelen är att det tar lite längre tid men fördelen är att man minst halverar utsläppen. Jag har reflekterat över att det finns väldigt många artiklar på internet om de stora fartygen är värre än flygplanen, en av dem artiklarna kan man hitta på sidan Ny teknik. Om man gör en undersökning som jag har gjort med hjälp av information från Pascual Baresca och information om fartyg som är i tjänst i norden, så är majoriteten byggda innan 2000 – talet vilket innebär att vissa av motorerna som används inte är miljöanpassade till den nya generationens motorkrav. Jag tycker att det är fel att alla fartyg dras över samma kant. Det är inte bara så att dessa skepp som har föråldrade motorer utan det finns också uppgifter om att de rederier inte följer maxgränsen för svavel i bränslet. På ett sätt så är det förståeligt, för att på en resa så kan det miljövänliga bränslet kosta flera miljoner mer och då upplever troligen de mindre och mellanstora rederierna att det är värt den chansningen.
Teknologin förs framåt varje dag, vem vet om några år så kanske ett kryssningsfartyg kan
köra med hjälp av biokraft som man kan produceras ombord. Eller så kanske
flygplanen kommer att kunna flyga med andra motorer än vad som finns idag.
Henrik Stråhle
References: (1) Ticket.se, (2) Flygresor.se, (3) Flightradar24, (4) Vagabond, (5) Pascual Baresca, (6) Wikipedia - Stena Line, (7) Nyteknik
Writers
Photo
Research
17 Jan Pupil |
18 Dec Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
17 Sep Pupil |
17 Sep Pupil |
17 Sep Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |
02 May Pupil |
02 May Pupil |
29 Apr Pupil |
17 Jan Pupil |
17 Jan Pupil |
14 Jan Pupil |
14 Jan Pupil |
18 Dec Pupil |
17 Sep |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
22 Oct Pupil |
17 Sep Pupil |
17 Sep Pupil |
17 Sep Pupil |
22 May Pupil |
22 May Pupil |