IKEA, ett av de större företagen i världen. Det är många som använder deras produkter och besöker deras varuhus dagligen. På deras hemsida står det mycket om deras hållbara utveckling och andra miljöaspekter. Men är de så bra som de säger? Vi har tagit kontakt med dem för att ta reda på mer.
IKEA (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) grundades år 1943 av Ingvar Kamprad på gården Elmtaryd Agunnaryd. Idag är IKEA det största internationella heminredningsföretaget i världen med en omsättning på flera hundra miljarder kronor per år och har ungefär 149 000 anställda runt om i världen. De säljer inredning, vitvaror, möbler och inspiration för alla målgrupper. IKEA satsar hårt på att ha ett brett utbud och hyfsat billiga produkter gentemot sina konkurrenter för att tillfredsställa kunderna. På IKEAs hemsida skriver de om hur de vill "skapa en bättre vardag för de många människorna" och att de har ett ambitiöst och brett hållbarhetsarbete som driver hela deras sortiment.
Vi vill ta reda på mer om hur IKEA arbetar och tänker kring miljön. Därför har vi bokat en intervju med en anställd med fokus på deras arbete kring en hållbar utveckling och andra miljöaspekter. Vi ska få chansen att träffa Jennie Dahlin som ansvarar för frågor om hållbarhet på IKEA Sundsvall.
Hur Ikea jobbar kring Avfall. Bild: Felicia Lerstrand. Image: Felicia Lerstrand.
När vi kommer in i varuhuset möts vi av Jennie Dahlin som har ett stort leende på läpparna. Vi känner oss välkomna. Det är tisdag eftermiddag runt 14-tiden så det är väldigt lugnt inne på IKEA. Ett gammalt par sitter vid ingången i varsin soffa och bläddrar i en IKEA-katalog. Dahlin vägleder oss uppför trappan och vi alla tre lägger märke till hur trevlig hon är mot oss. Vi hittar ett mysigt hörn där vi sätter oss med Jennie och börjar ställa lite frågor:
En hållbar utveckling, är det något som ni tänker mycket på när ni producerar era produkter?
Jennie Dahlin berättar att när de tar fram en ny produkt så är utgångspunkten i produktionen att göra den så hållbar som möjligt, från råvaran fram till när kunden använt klart den. Det ska också vara lätt att separera produktens olika material, så den blir lättare att återvinna efter användningen. Hon förklarar även att för varje ny produkt som produceras så utgår IKEA utifrån en så kallad demokratisk design som innefattar fem punkter: form, funktion, hållbarhet, bra kvalité och lågt pris.
Vet ni vart era produkter kommer ifrån från grunden, exempel råvaror, spelar det stor roll?
- Det spelar jättestor roll, säger Dahlin. Hon berättar att IKEA jobbar med något som heter IWAY, som introducerades första gången år 2000. IWAY är en uppförandekod för deras leverantörer där det ställs krav på hur produkten produceras i det landet. Därför har IKEA strikt förbud mot: barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, de anställda måste minst får minimilöner samt övertidsarbete och en säker och hälsosam arbetsmiljö. Samtidigt som det ska finnas en organisationsfrihet. Utifrån detta görs både planerade och oplanerade besök för att kontrollera att det följs.
Här är en del av deras källsortering. Bild: Felicia Lerstrand. Image: Felicia Lerstrand.
Tycker ni på IKEA att ni slösar på resurserna eller bibehåller ni? Alltså sopsorterar och återvinner ni överblivet material?
- Här på IKEA vill vi att kunderna framförallt ska kunna återvinna och återanvända produkterna de har köpt, säger Jennie Dahlin. Hon fortsätter sedan med att berätta om möblerna man ser i butiken, att de skickas ner till fyndavdelningen istället för att slängas efter att de gjort sitt som utställningsmöbel. Skadade eller använda produkter går att skänka till kommunen som just nu har ett projekt där dem som inte är ute på arbetsmarknaden kan laga möblerna, för att sedan kunna användas på till exempel ålderdomshem eller förskolor.
Hur tänker ni kring energianvändningen, t.ex lampor som lyser och uppvärmning av butiken? Är datorerna på även under natten?
Dahlin tycker att detta är en väldigt bra fråga då det är något som IKEA tänker mycket på. Hon berättar att all belysning som man ser i butiken är led, just för att det drar mycket mindre energi. De har även bara erbjudit led belysning i sortimentet sedan 2013. Butiken stänger sedan ner helt och hållet när den sista personen går hem. Det är automatisk släckning på många av lamporna så de inte lyser när de inte måste. Butiken har öppet 10:00 - 20:00 men personalen börjar redan från klockan 06:00, dock så är inte alla lampor igång utan de tänds några minuter innan 10:00.
Vilka mål har ni för framtiden?
- Det senaste jag hört är att vi ska ta bort all engångsplast ur vårt sortiment, som till exempel sugrör. Jag tror att det är redan nästa år eller till år 2020, säger Dahlin när vi frågar henne om IKEAs framtida mål. Hon berättar även att inom två år ska all transport ut till kund endast gå på miljövänligt bränsle
Detta är en kran som sparar vatten och energi, eftersom blandaren har en funktion för minskat vattenflöde med bibehållet tryck. Inget som märks av genom trycket. Perfekt uppfinning tycker vi. Bild; Felicia Lerstrand. Image: Felicia Lerstrand.
På IKEAs hemsida kan man hitta fler av deras framtida mål. Ett av de kvantitativa målen är “År 2020 kommer vi att producera lika mycket förnybar energi som vi konsumerar, tack vare stora investeringar i vindkraftverk och solpaneler“. Deras främsta ekonomiska idé är att de ska kunna växa med hjälp av sina egna resurser, alltså tjäna in pengar innan de gör av med dem. Vilket gör att dem kan satsa på långsiktiga investeringar för framtiden.
IKEA anser sin vision vara basen i deras tillväxt och genom att göra företaget tillgängligt så kan fler människor få en bättre vardag hemma. Det är nämligen så att merparten av deras vinster återinvesteras till befintliga och nya IKEA varuhus, i produktutvecklingen samt hållbarhetslösningar. Genom att hela tiden sänka priserna för kunderna så har fler tillgång till att köpa saker hos IKEA och detta är ett av deras kvalitativa mål.
När vi tog kontakt med Jennie Dahlin så ville hon ha tillgång till våra frågor dagen innan för att förbereda sig. På det sättet kunde vi få mer utförliga svar. Men samtidigt finns risken att hon hunnit förbereda sig så mycket att hon visste exakt vad hon skulle svara på dessa frågor, utan att säga något hon inte får. Men vi anser ändå att det var bättre att hon fick frågorna innan så vi kunde få några svar överhuvudtaget.
Gällande att få tag i IKEA så kan vi konstatera att deras kundtjänst kan behöva förbättras då det behövdes sju samtal innan vi fick tag på en person vi kunde prata med på IKEA Sundsvall. Vi tycker att dem borde försöka förbättra det då det är väldigt irriterande att bli skickad fram och tillbaka mellan kundservice och växeln ex antal gånger.
Avslutningsvis vill vi tacka Jennie Dahlin som gjorde detta reportage möjligt,utan henne skulle vi inte fått ihop detta så pass bra.