Kan man lösa flyktingkrisen med teknisk innovation? Refugee Tech arrangerade ett hackathon för att hitta nya lösningar för en av vår tids tuffaste utmaningar.
Kan man lösa flyktingkrisen med teknisk innovation? Refugee Tech arrangerade ett hackathon i Candycrushbolaget Kings lokaler för att angripa en av vår tids tuffaste utmaningar.
Lokalerna på Sveavägen i Stockholm kan närmast liknas vid ett urflippat nöjesfält. Men där Kings medarbetare till vardags utvecklar inkomstbringande nöjesspel, de mest välkända exemplet är storsäljaren Candycrush, sitter nu på lördagkvällen ett 30-tal utvecklare och webbdesigners och hackar sig fram till lösningar av det svenska samhällets just nu största utmaning. Flyktingkrisen.
Det är ett hackathon som pågår, regisserat av den nystartade ideella organisationen Refugee Tech. Syftet är att med innovativ teknik hjälpa nyanlända att orientera sig i det svenska samhället och förenkla vägen in på arbetsmarknaden.
– Vi har försökt sätta oss in i deras situation, att sitta och vänta på ett uppehållstillstånd i två år. Vad händer under den perioden? Finns det sätt att lära sig saker snabbare? Finns det möjlighet att lära sig språket under tiden? säger Amira El-Bidawi, community manager och en av initiativtagarna till Refugee Tech.
– Eller skapa ett socialt nätverk. Det finns forskning som visar hur viktigt nätverket är för att få jobb, säger projektledare Milad Fallah.
Ett exempel på en kreativ idé som spånades fram tillsammans med nätverket ”Datatjej”, i en workshop där ett hundratal tjejer från IT-världen deltog.
– För att kunna få inblick i hur det är att jobba i Sverige. så tänkte de att man skulle kunna använda någon virtual reality-lösning där man kan se sig om i någon annans vardag på jobbet. Det är en ganska enkel lösning där man kan inpirera till olika yrken, eller om man bara är nyfiken på ett yrke som man inte vet så mycket om.
Det är samtidigt ett exempel på idéer som kan få ett mervärde – eftersom vem som även andra skulle kunna ha nytta av den, som ett sätt att arbetsträna eller kanske se vilket yrke som passar en.
Amira och Milad är gamla kurskamrater från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH. För Amira började resan när hon fick ett telefonsamtal från Milad.
– Han ringde och frågade om jag trodde det fanns några tekniska lösningar på flyktingkrisen. Jag undrade först vad han menade? Vadå tekniska lösningar? Men när Refugee Tech startades var det som att en helt ny värld öppnades. Det är ju så i alla möjliga olika branscher att digitaliseringen kommer in och förändrar och då är det här ett till område där det finns mycket nya möjligheter.
Som med alla bra idéer så verkade även den här liksom ligga i luften, och bara vänta på att någon skulle gripa tag iden. Intresset har varit enormt.
De båda är trötta, men samtidigt lyckliga över det engagemang som deras initiativ väckt hos både myndigheter, organisationer och näringsliv. Milads telefon plingar till på bordet framför oss. Han kollar snabbt på displayen.
– Oj, det var mamma. Jag har inte hört av mig på några dagar.
De senaste dygnen har det inte blivit så mycket sömn. Men i morgon, söndag är sista dagen på hackathonet och resultaten ska presenteras av de olika grupperna.
Pilotprojektet har nu genomgått de tre faser som planerats. I det första steget samlade Refugee Tech aktörer som Arbetsförmedlingen och Stockholms stad, men också ideella organisationer som jobbar med flyktingar på fältet och representanter för flyktingarna själva, för att ta reda på vilka de största utmaningarna är.
– Vi ville ringa in de problem som var mest akuta och där tekniska lösningar kunde göra störst nytta, säger Milad.
Steg två blev att tänka nytt och fritt kring hur man kan bryta ner de barriärer som de nyanlända möter i det svenska samhället. För att göra det arrangerades en workshop, där studenter från högskolan Hyper Island stod för de kreativa idéerna och revisionsbolaget PwC formade dem till hållbara lösningar.
Refugee Tech Pilot Hackathon är steg tre i processen och det har lett fram till prototyper, ett slags grovhuggna utkast till lösningar.
Själva har de heltidsjobb till vardags och har jobbat med Refugee Tech ideellt, på kvällar och helger. Milad och Amira är tagna över hur mycket engagemang det finns och hur många som velat bidra med sin kunskap det finns.
– Folk har verkligen velat bidra med sin kunskap. De har sagt att Ja! Jag kan hjälpa! Jag kan koda! Jag kan det här! säger Amira.
Hjälpen har också kommit från den grupp som ska ta emot den – flyktingarna själva.
– Vi hade tre personer från Syrien som hört talas om oss och som kom hit och frågade om de kunde hjälpa till. De var riktigt duktiga, en av dem kunde ryska, engelska och arabiska. De har verkligen varit en tillgång och vi har blivit jättebra kompisar, berättar Milad.
– En annan av dem var så glad för han hade precis fått sin utbildning validerad och kan nu räknas som högskoleingenjör, säger Amira.
Sverige är det land där skillnaderna mellan de som är födda utomlands och de som är födda i Sverige är störst i Europa när det gäller etableringen på arbetsmarknad. Samtidigt är Sverige ett föregångsland när det gäller ny innovativ teknik. Det betyder att vi har stor förbättringspotential, alltså stora möjligheter att göra skillnad. Att lyfta det området där vi är dåliga med hjälp av ett område där Sverige är i framkant.
I nästa steg kommer prototyperna att göras tillgängliga för alla, genom open source, så att vem som helst kan fortsätta att utveckla och förbättra dem, eller anpassa dem för en specifika verksamhet.
Milad har stora förhoppningar på vilka effekter projektet kan ge på längre sikt.
– Förhoppningsvis kan de förbättra livet för tusentals flyktingar. Men också sätta Sverige på kartan, som ett land som visar vägen när det gäller innovativa sätt att hantera flyktingkrisen.