Snabbmaten idag är en stor industri och det är något vi äter mer och oftare än någonsin tidigare. McDonalds är nog det mest välkända varumärket i branschen, men vet vi som konsumenter verkligen vilken sorts påverkan våra val av mat har egentligen?
REPORTAGE FRÅN ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM
Men hur startade allt från första början? Låt oss ta en titt. Drive-in resturangen McDonalds eller “Donkens” företrädare grundades i San Bernardino Kalifornien av bröderna McDonald 1940, eftersom att fler och fler människor blev bilburna och hade ont om tid så ändrade de sitt koncept. Genom att börja sälja enkel mat snabbt, främst hamburgare på ett billigt men högkvalitativ sätt så nådde företaget en stor framgång och vips så var snabbmaten en del av vår matkultur. Den första McDonald's restaurangen som vi känner den idag öppnades 1948 med det nya konceptet. Deras verksamhet spred sig långsamt över hela världen av olika franchisetagare, inte förrän 1984 gjorde donken entré i Sverige, närmare bestämt i Göteborg av den första kvinnliga européiska franchisetagaren Åsa Johansson.
McDonalds är som dem flesta vet ett väldigt stort och välkänt företag med restauranger över hela världen med miljontals gäster dygnet runt och året om med omkring 400 000 gäster varje dag i Sverige och hela 69 miljoner gäster globalt så är McDonalds bland dem största snabbmatskedjorna i världen. Vi ska i detta reportage fokusera framförallt på matens och verksamhetens ekonomi och miljöpåverkan, eftersom att en hållbar utveckling kommer visa sig vara väldigt viktigt i framtiden.
https://www.potatopro.com/news/2013/mcdonalds-france-promises-100-french-fries-partnership-mccain
Hur använder McDonalds sitt inflytande? Eftersom McDonalds är ett såpass stort och mäktigt företag så är såklart deras olika välgörenhetsarbeten ett av deras viktigaste mål. Något som dem är bra på är CSR vilket har blivit populärt på senare tid och idag är det en självklarhet för många företag. CSR stå för Corporate Social responsibility vilket innebär att företag ska ta ansvar för att förbättra samhället utöver det som lagen kräver socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Företaget ska ha ett socialt, ekonomiskt, miljömässigt ansvarstagande både internt och externt men ska fortfarande bibehålla hållbarheten. CSR är ett bra metod av marknadsföring och det ger företaget en chans att utge sig som en god samarit i samhället.
Ett exempel på detta är Ronald McDonalds barnfond som grundades 1990 och det är en fristående ideell (icke vinstdrivande) stiftelse. Fonden är ett så kallat 90-konto vilket innebär att det står under kontroll av Stiftelsen Svensk Insamlingskontroll och det innebär att det finns en garanti att gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet. Deras vision är att använda likviditeten till att förbättra livet för svårt sjuka barn och deras familjer genom att bygga barnvänliga hus nära sjukhus där familjer kan bo med deras svårt sjuka barn som kanske är för sjuka för att bo hemma eller för dom har det långt till sjukhus. Ronald-husen ska vara en blandning av ett hem och sjukhus för att barnen ska känna sig trygg och känna sig som hemma under längre behandlingsperioder. Deras slogan är “Vi tror att barn läker snabbare om de får vara med sin familj” vilket också stämmer. I Sverige finns det idag fem styckna Ronald hus. Dom finns i Göteborg, Huddinge, Linköping, Lund och uppsala, och dom satsar på att bygga fler för att kunna hjälpa fler sjuka barn runt om i världen.
Bok Happy Meal är ett samarbete mellan Läsrörelsen och McDonalds. Det handlar om att varje gång McDonalds säljer en Happy Meal lägger dom i en liten mini bok i boxen. Det samarbetet startade 2001 och målet är att fler barn ska få bättre läsförmågor.
McDonalds anställer idag omkring 350 000 stycken personer med en stor variation, varav många är unga eller arbetslösa, detta är både bra för arbetsmarknaden men även för samhället. Detta hänger tätt ihop med BNP och konjunkturen på ett positivt sätt. McDonalds är dessutom med i ett stort avtal där alla företag som är med ska minska sina utsläpp med 50% till 2020 vilket McDonalds redan har lyckats med. Dom har ändrat pappret som dom slår in burgare med så det ska bli lättare att återvinna och aktivt försöker minska matsvinnet genom att köpa in maten i mindre mängder.
Vi har intervjuat Maia 17 år från Göteborg via telefon, hon är deltidsanställd och har gått med på att svara på några frågor. Vi försökte även nå restaurangchefen för en sundsvalls baserad McDonalds restaurang men hon gick inte med på att svara på frågor utan hänvisade oss till McDonalds hemsida.
Hur många/långa raster har ni?
Varierade beroende på skift, lunch raster får vi men även vanliga raster på ca 15-20 min.
Vilka arbetstider har ni?
Inga fasta för deltidsarbetare som mig iallafall, jag har inte så bra koll på dem andras arbetstider.
Hur upplever du arbetsmiljön här?
Bra och fräscht men kan bli grisigt ibland vid rusningstider framförallt.
Hur hanterar ni avfallet?
Avfallet sorteras väl efter material och det finns även en kompost.
Vet du personligen var råvarorna kommer ifrån?
Jag vet att en del råvaror kommer från Sverige, men jag har inte så bra koll på det som kommer från utlandet.
Hur ser omvärlden på McDonalds? McDonald’s har varit i blåsvädret och haft riktigt dåligt rykte om deras transporter och miljön, men kommit på bättre väg nu. McDonalds har nu börjat med eluttag på deras restauranger så deras transporter kan ladda när dom kommer till deras destination och McDonald’s har även förnybar energi och 100% av elen dom köper idag är förnybar energi. Sedan 2009 installerade Mcdonald’s deras första laddstation och 2012 installerade dom den första snabbladdaren med ‘’Charge & Drive’’. McDonald’s är dessutom medlem i ett avtal som heter ‘’Hagainiavtalet’’ och alla företag som är med där ska minska sina utsläpp med 50% till 2020. Dom har dessutom försökt att sluta med matsvinnet så gott det går och dem sorterar och komposterar mycket av sitt avfall och tar (det mesta) som släng och gör om det till nytt papper som dom använder om och om igen. Sedan 2012 har McDonald’s minskat sina utsläpp med 50%. Genom att införa en så kallad "sorteringsskola" med olika hål för olika material vid restaurangens sopnedkast så lär man kunderna att sortera rätt vilket är väldigt bra då fler och fler undermedvetet börjar sortera bättre vilket tillsammans gör en stor skillnad för miljön i längden genom att bland annat spara värdefulla resurser, ta hand om farliga ämnen och öka mängden återvunnet material.
Däremot är McDonald’s inte felfritt. SVT:s ”Dokument inifrån” avslöjar ett utbrett matfusk på McDonalds snabbmatsrestauranger i Sverige. I dokumentären McFusk & Co berättar tidigare anställda om hur kunderna luras."Vi samarbetar med Scan och det är något som vi är mycket glada över, eftersom Scan står för trygghet och kvalitet. De klarar våra hårda krav på kvalitet genom hela produktionskedjan. Till våra hamburgare använder vi oss av hela styckningsdetaljer främst från flank, bringa och bog, vilka lämpar sig bäst för hamburgare och ger maximal köttsmak" McDonald’s är Sveriges största inköpare av svenskt nötkött i restaurangbranschen, men idag finns det inte tillräckligt med svenskt nötkött för att möta deras efterfrågan. Så i dagsläget samarbetar dom även i Polen, som levererar kött enligt kvalitetskrav, och som är lika noggrant kontrollerat på alla nivåer i leverantörskedjan. McDonald's ställer höga krav på matsäkerhet, i vissa fall till och med högre än myndigheterna.
Vi vet också sedan tidigare att McDonalds har ett kontroversiell rykte angående råvarornas leverantörer och om gårdarnas djurhållning. Förmodligen eftersom många inte vet mycket om deras leverantörer, på deras hemsida kan man läsa om ett flertal bönder/fiskares relation till snabbmatskedjan. I Sverige finns den så kallade djurskyddslagen/Djurskyddslag (1988:534) som tvingar gårdar att ta väl hand om djur i och utanför fångenskap medans det utomlands helt kan saknas lagar för hur djur ska behandlas. Ibland ser och hör man om magra och skabbiga kycklingar som åker på band levande till slakt. Kyckling som separeras från hönorna vid tidig ålder och långa och trånga transporter till döden. Detta får konsumenter att bli noggrannare med vilka val av mat dem gör, framförallt av kött och kyckling vilket är bra då det minskar risken för dålig djurhållning. Men det är inte bara djuren som lider av detta vansinne utan även människorna som sedan äter detta kött som bland annat har blivit antibiotika besprutat i förebyggande syfte, ibland 12 gånger mer än i Sverige. McDonalds påstår som sagt att dem är den största inköparen av svenskt nötkött i restaurangbranschen och visst kanske det stämmer men vissa saker tyder på att dem utöver det fortsätter att köpa in kött från utlandet för att nå den enorma efterfrågan vilket inte är bra för då kommer dessa länder med sämre djurhållning fortsätta leverera kött till McDonalds vilket tillslut skapar en ond cirkel för både djur och människor. Därför borde man egentligen som en medveten konsument försöka bojkotta utländskt kött trots att det kan vara en viktig export källa för det landets ekonomi om man vill förbättra miljön samt djurens och kundernas hälsa och livskvalitet. Ett lösningsförslag vore att öka mängden vegetariska alternativ på restaurangerna vilket skulle minska kött efterfrågan avsevärt och då hade svenskt kött räckt till och inget mer utländskt kött hade varit nödvändigt.
Slutligen, vad kan vi dra för slutsats av detta? Jo McDonalds har under de senaste åren varit på bättringsvägen och dem har utvecklats något enormt. Företaget har blivit rikare än något annat snabbmatsföretag i världen och det har bidragit till att dem har kunnat öka fokuset på välgörenhetsarbeten och en hållbar utveckling. Men precis som de flesta företag gått igenom någon gång under sin verksamhetstid så har det skett vissa skandaler även för McDonalds. Vi anser efter att vi har granskat McDonalds verksamhet att man kan lita på det som dem påstår om deras matkvalitet, hygien och hållbarhet.