H&M är enormt multinationellt aktiebolag som riktar in sig på att sälja och designa kläder med det senaste modet. Vi har gransakt dem på olika fronter. Samt tagit fram fakta på hur de sköter sig miljömässigt. Det vi har fått fram var väldigt intressant.
ETT REPORTAGE AV ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM
Arbetsvillkor: H&Ms kontrollanter utför regelbundna kontroller för att säkra att det inte under några omständigheter finns några minderåriga som arbetar i fabrikerna. Nuförtiden så är det mycket ovanligt med barnarbete hos någon av HMs leverantörer.
H&M har vid flera tillfällen blivit anklagade genom granskningar att ha dåliga arbetsförhållanden. Anklagelserna har riktats mot frågor som rör barnarbete, löner och arbetstid. De har uppmärksammats mest i fattiga länder t.ex Bangladesh och Kina
Frågor: Intervju med H&MS butikschef Stenstan Sundsvall
En bild på ett av H&m's varuhus BILD: Wikipedia commons. Image: https://www.google.se/search?hl=sv&authuser=0&biw=1366&bih=613&tbs=sur%3Af&tbm=isch&sa=1&ei=YnWWWs-ZF8yvswHP5KOgCg&q=H%26M&oq=H%26M&gs_l=psy-ab.3..0i67k1j0j0i67k1j0l5j0i67k1j0.6852.8806.0.9032.4.3.0.1.1.0.122.212.1j1.3.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.3.225.0...62.KbdXZiIO_rY#imgrc=m-C1fRtHXPVoLM:.
1.
Vad gör ni med kläder som inte säljs?
"Alla kläder säljs" enligt H&MS butikschef i Sundsvall stad. Vi finner det lite underligt att alla deras kläder säljs. Det känns som en omöjligt att exakt alla kläder säljs för att vissa kläder går väldigt bra att sälja medans andra är mindre populära och inte går lika bra att sälja därför tror vi att inte alla kläder kan säljas.
2.
Hur många anställda arbetar på den här arbetsplatsen?
19st anställda på denna arbetsplats.
3.
Vart producerar ni största delen av era kläder?
Överallt H&M äger inga fabriker utan de köper in sina plagg från olika leverantörer främst i Östasien och Europa
4
Anser ni att ni har samma miljövillkor som era konkurrenter.
Överallt H&M äger inga fabriker utan de köper in sina plagg från olika leverantörer främst Östasien och Europa
Hur H&M tillverkar sina jeans
Som du säkert redan vet tillverkas inte de jeansen som finns på H&M i Sverige, de tillverkas i andra länder som t.ex Kina eller Indien. Jeansen tillverkas där eftersom att bomullen som jeansen tillverkas av inte finns i Sverige, eller i alla fall i betydligt mycket mindre mängder än vad det gör de länder där jeansen tillverkas.
Från bomullsplanta till ett par jeans
Bomull odlas främst i Asien som t.ex länder som Kina, Indien och Uzbekistan. Det krävs enormt mycket vatten för att framställa bomull. För att tillverka 1 kg tyg från bomullsplantan krävs hela 7000 liter vatten.
Det är även otroligt mycket gifter som krävs för att framställa bomullen, 10 % av världens alla gifter går åt till att besprutas på bomullen. Det är självklart att det inte varken är bra för miljön eller för oss människor. Men värst är det nog för de arbetare som tvingas bespruta bomullen med gifterna. Eftersom länderna där bomullen besprutas oftast är fattiga och inte har råd med skydds utrustning. Då drabbas arbetarna ännu mer utav besprutningarna.
Efter att man framtagit bomullen måste den tvättas så att den blir ren. När den fasen är klar måste bomullen spinnas till trådar. Spinningen utförs ofta i länder där arbetskostnaden är så låg som möjligt. Alltså man anställer den som vill ha minst betalt. Eftersom att det är många som behöver jobbet så tar man de sämsta arbetsvillkoren för att man ska få jobbet.
Spinningen fungerar på så sätt att man tar bomullen och gör små små trådar. Som sedan spinns upp på en trä rulle eller något liknande.
Sedan transporteras bomullen till en fabrik där den vävs och färgas. Man tvättar bomullstråden för att väva ihop den till jeans och sedan bleka den och färga den med indigo för att få fram jeansfärgen.
Indigo färgen tas fram med hjälp utav en kemikalie. Det är ett mycket farligt yrke att färga jeansen då man använder en farlig kemikalie och oftast har inte fabriken råd att köpa in tillräckligt med skyddsdräkter till arbetarna så de får ofta allvarliga farliga sjukdomar. Men man använder inte all färg till att färga bomullstrådarna, den färgen som blir över är oftast ganska dyr att lämna in till ett reningsverk därför är det inte alls ovanligt att man dumpar den rakt ner i havet.
Den farligaste delen för arbetarna är när man ska få den rätta utslitna färgen på jeansen. För det är då det används mest kemikalier. En annan farlig del utav jeans skapelsen är om man ska ha hål i byxorna eller snygga metall detaljer på t.ex en knapp. Då används många olika kemikalier som t.ex Krom.
Krom är ett grundämne som används till just att göra detaljer på metaller eller göra dem hårda.
En annan del utav jeansens livscykel som påverkar miljön väldigt mycket är all transport som jeansen behöver för att säljas. Det påverkar miljön på så sätt att det släpps ut så mycket avgaser som leder till att atmosfären minskar som leder till att solens strålar lättare tränger igenom atmosfären och då blir det varmare på jorden som kan leda till att det blir flera isar som smälter och många översvämningar.
Så ett sätt att påverka jeansens livscykel positivt för naturen är om man skulle kunna vara lite mer miljöinriktad när det gäller transporterna.
Det är enorma sträcker jeansen fraktas för att först göras sedan vävas och färgas för att sedan säljas på andra sidan jordklotet.
H&M driver för nuvarande inga egna fabriker alls och kommer antagligen aldrig att behöva ha det eftersom att de designar och köper in färdigsydda plagg från över 800 olika fristående leverantörer som syr ihop plaggen i egna fabriker. Dessa leverantörer finns mest i Europa och i Östasien. H&M är också väldigt noga med hanteringen av deras produktionskontor som är lokaliserade bland de olika leverantörerna för att kunna på så bra sätt som möjligt bevara en bra relation med deras leverantörer. De fungerar som några slags ambassader för att så bra och effektivt som möjligt kunna samarbeta med leverantörer samt se till att de följer H&Ms policies på arbetsvillkor samt miljövillkor.
H&M jobbar ständigt med att förbättra arbetsförhållandena speciellt i utvecklingsländerna. H&MS närvaro i dessa länder resulterar i ökat tillväxt och bättre levnadsstandard genom att det finns arbetstillfällen som hjälper många människor ur fattigdomen. H&M skapar ungefär 1,6 miljoner arbeten runt om i världen. Två tredjedelar av dem som jobbar är kvinnor. För många kvinnor är detta väldigt viktigt genom att de må vara deras första arbete utanför hemmet vilket i sin tur leder ett steg närmare mot oberoende
H&Ms CSR
CSR är en förkortning av corporate social responsibility. CSR är det som ett företag gör mer än vad lagen kräver. Med det menat så är det något extra ett företag gör för att visa att man är engagerad i något och vill bidra med något positivt.
H&M arbetar idag mycket starkt med att minska textilavfall med det nya Garment
Collecting projektet där de erbjuder kunderna att lämna in gamla kläder som de inte använder för att de ska kunna använda den textilen för att skapa och sy nya kläder istället för att skapa ny textil och slösa på resurser. Detta sparar också på företagets ekonomi.
För Hm så är det väldigt viktigt att djur behandlas bra, och dom accepterar inte att djur behandlas illa. Dom tar avstånd från mulesing och därför köper dom endast varor som garanterar mulesingfri ull.
H&M utför inga tester på djur när det gäller sminkprodukter. Inte när det gäller produktionen eller den färdiga produkten
År 2016 fick H&Ms: VD, Karl-Johan Persson en tilldelning av näringslivets pris för hållbart ledarskap. Han får priset för sitt sätt att inspirera och utmana modeindustrin på hållbarhetsområdet. Karl-Johan har visat mod genom att utmana de finansiella intressenterna i kvartals cirkusen och genom att sätta ner foten och lägga till en grundpelare i H&M:s affärsidé, hållbarhet.
Om vi hade varit CSR ansvariga på H&M hade vi kämpat med att eliminera de barnarbetet som för några år sedan blev väldigt aktuellt när många resenärer tog upp de i tidningar och tv-program. I dessa tidningar och TV program pekades största dels H&M ut. Om vi hade vart CSR ansvarig hade vi sett till så detta inte fick hända.
Detta var väldigt dåligt för H&M eftersom tidningarna och Tv-programmen gick ut till deras konsumenter som fick en ny syn på hur H&M tillverkar sina produkter. Vi skulle också jobba med att förbättra arbetsförhållandena och arbetsmiljön i framförallt de fattigare u-länderna där den största delen av hm’s tillverkning sker. Vi vill även få arbetstiderna och lönerna att se mer rättvisa ut i alla de länder där h&m s tillverkningar sker.
Den nionde januari 2018 lade H&M ett flertal annonser på deras hemsida där de lade ut bilder på barnkläder som på deras hemsida som bars av bleka barn och en skandaliserade bild på ett mörkhyat barn som bar en grön “hoodie”-tröja med texten “Coolest monkey in the jungle”. Detta blev mycket kritiserat av pressen som ett mycket rasistiskt och ogenomtänkt inlägg som mycket lätt kunde ha undvikits. Detta har också såklart blivit kritiserat på sociala medier över hela världen där bland annat många kändisar som Lebron James och The Weekend har uttalat sig och uppmanat folk att bojkotta H&M och avsluta deras samarbete med H&M efter deras inlägg.
Detta har blivit en utav H&Ms största skandaler någonsin.
Transporter:
Hm’s vision är att all verksamhet ska drivas på ett ekonomiskt, socialt och framförallt miljömässigt och hållbart sätt. Hm säger att de skulle vilja få alla kläder ifrån europa transporterat med tåg, vilket hade varit det bästa sättet. Men eftersom det tar för lång tid och därför så får de ofta sina kläder transporterade med lastbil.
Hm’s miljöutsläpp har ökat med cirka 50% på de senaste 15 åren. Därför lovar miljöchefen att ändringar måste ske och att utsläppen ska minska. Det är transporten som orsakar den absolut största delen av utsläppen, och 2006 släpptes det ut 300 000 ton koldioxid från Hm’s transporter.
Hantering av överblivna kläder:
Efter våran intervju med butikschefen på Hm i sundsvall. Så sa hon att alla kläder säljs och därför blir det aldrig några överblivna kläder. Men enligt en artikel i Expressen från 2010 så har en stor skandal skett, då Hm skär sönder sina överblivna kläder som de inte lyckats sälja. Varför dom valde att skära sönder kläderna är för att de säger att de inte vill låt någon annan göra vinst på kläderna som dom köpt in.