Eva är 51 och är utbildad trädgårdsmästare. Hon har också startat ett eget företag. Där kommer hon att odla ekologiska grönsaker och sedan sälja. Företaget är nästan helt hållbart och fokuserar mycket på miljön.
Jag öppnar grinden till trädgården, en liten hund kommer direkt fram till mig och vill bli upplyft. Eva tittar upp från sin odling och skrattar till. Vi fortsätter in i trädgården och sätter oss vid ett bord mitt i trädgården.
Eva Astrén är 51 år och nyutbildad trädgårdsmästare. Hon har precis startat ett eget företag. Eva har alltid haft ett stort intresse för blommor och växter. När hon kände att det började ta över hennes liv började hon utbildningen som trädgårdsmästare. Nu jobbar Eva med att fullfölja sina idéer och tankar. Eva tycker att det är både roligt, gott och näringsrikt med ekologiska grönsaker. miljön tjänar på att det är närproducerat.
Eva Astrén. Image: Eva i trädgården med sin hund, Daffy. BILD: Eva Astrén.
-Kanske inte billigare, men väl värt pengarna, skrattar hon.
Företaget heter passande nog “Glada pudelns trädgård” och hela företaget bygger på hållbarhet. Företaget ska arbeta med att odla ekologiska grönsaker som hon kan sälja på exempel REKO-ringar eller med prenmunerationskassar. Hon ska bara använda KRAV-märkta produkter till frön , jord, gödsel, etc, hon kommer inte att använda bekämpningsmedel eller andra kemikalier.
-Vi använder också ekologiska frön och inte genmodifierade frön, utan alla fröer som används ska man kunna ta frön till nya plantor från, vilket man inte kan på genmanipulerade frön för att de är sterila eller oanvändbara.
Varorna kommer vara paketerade i majsplast och Eva kommer att cykla för att minska koldioxid utsläppen. Det kan dock hända att hon kommer behöva använda bilen ibland om hon ska hämta gödsel som hon inte kan ta på cykeln. I nuläget åker hon och hämtar gödsel vid ett stall.
Man kan tänka att odling är helt koldioxidfri, men så är inte fallet. Eva berättar för mig att när man till exempel rör runt i jorden för att man vill att få ner syre till rötter och mikrober, så rör man upp kol till atmosfären.
-Dock kommer grönsakerna binda kolet igen, det blir som ett kretslopp, förklarar Eva
Eva har länge tänkt på om det finns ytterligare saker som hon skulle kunna göra för att få företaget ännu mer hållbart. Hon säger att om man flyttar odlingen till en bondgård där man bor så kunde man använda sitt eget gödsel, men Eva tycker då att det blir “en annan grej”. Eva är öppen för nya förslag och om det skulle komma nya metoder eller material som skulle vara miljövänligare skulle hon självklart kunna tänka sig att byta. Hon kan också vara med att ta fram nya produkter. Eva tycker dock att det är mer en ekonomisk fråga, eftersom att nya produkter oftast är dyrare, men om företagets ekonomi skulle gå bra skulle hon självklart kunna byta och hjälpa till att framställa produkter som skulle kunna vara bättre för miljön.
Eva reste sig upp och visade mig runt i trädgården. Vi tog några bilder innan hon gick tillbaka till sin odling och fortsatte, jag klappade den lilla hunden på huvudet och gick sedan ut genom grinden.